Megjelent a Hivatalos Közlönyben a költségvetés-kiigazítás

Megjelent szerdán a Hivatalos Közlönyben a 2019-es költségvetés kiigazítására vonatkozó kormányrendelet.

A jogszabály szerint az államháztartás bevételei 2,264 milliárd lejjel nőnek, a kiadások pedig 736,9 millió lej kötelezettségvállalási és 298,9 millió lej költségvetési előirányzattal emelkednek. A költségvetési hiány 1,965 milliárd lejre csökken.

A helyi költségvetések finanszírozására az áfából visszaosztott összegek 2,9 milliárd lejjel növekednek.

Az állami társadalombiztosítási költségvetésben a bevételek 1,442 milliárd lejjel csökkennek, a kiadások pedig 1,482 kötelezettségvállalási és 1,4454 milliárd lej költségvetési előirányzattal növekednek.

A munkanélküli alap becsült bevétele 834,3 millió lejjel nő, a költségek pedig 144,5 millió lej kötelezettségvállalási előirányzattal és 655 millió lej költségvetési előirányzattal nőnek.

A kormány hétfőn hagyta jóvá az idei első költségvetés-kiigazítást. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a költségvetés-kiigazítás biztosítja a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak kifizetését, valamint a beruházások folytatását.

A pénzügyminiszter rámutatott, a bruttó hazai termék most először meghaladta az 1000 milliárd lejt, 9 milliárd lejjel nagyobb az eredetileg becsültnél, és az erre az évre kitűzött 2,76 százalékos költségvetési hiánycél sem forog veszélyben. Hozzátette, az idei első negyedévben 5 százalékos gazdasági növekedést jegyzett Románia a tavalyi első negyedévhez viszonyítva, és a makrogazdasági adatok arra engednek következtetni, hogy a kormány által hozott intézkedések eredményeseknek bizonyultak.

Kapcsolódók

Kimaradt?