Az első fél évben csökkent az ipari termelés

Az idei első fél évben a nyers adatok szerint 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte szerdán az országos statisztikai intézet. 

A naptárhatással kiigazított adatok szerint a csökkenés 0,4 százalék volt. Júniusban a nyers adatok szerint az ipari termelés 6,6 százalékkal esett vissza tavaly júniushoz képest, a kiigazított adatok szerint a lassulás 4,1 százalék volt. Az előző hónaphoz viszonyítva is csökkent az ipari termelés a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint 1 százalékkal. Tavaly egész évben az ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 2017-ben 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-os szintet.

A statisztikai intézet szintén szerdán közölte, hogy az építőipari termelés volumene 23,3 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatással kiigazított növekedés 15,9 százalék volt. A növekedés elsősorban a nem lakóépületeknek köszönhető, amelyek építése 39 százalékkal nőtt, a lakóépületeknél 31,8 százalékos növekedést jegyeztek fel, míg az ipari létesítményeknél 10 százalékos emelkedést regisztráltak.

Júniusban az építőipari termelés volumene 21,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz mérten. Májushoz képest a szezonális és naptárhatással kiigazítva 2,8 százalékos visszaesést jegyeztek fel. Az építőipari termelés volumene az elmúlt két évben csökkent, tavaly 4,1 százalékos, míg 2017-ben 5,4 százalékos zsugorodást mértek az előző évekhez képest.

Kapcsolódók

Kimaradt?