Az Európai Bizottság javította a román gazdaság növekedési előrejelzését

Az Európai Bizottság javította a román gazdaság növekedési előrejelzését, így 4 százalékos GDP-bővülésre számít a korábban közölt 3,3 százalékhoz képest.

 Az Európai Bizottság szerdán tette közzé nyári prognózisát, amely a jövő évi román gazdasági kilátásokat is javította. Az uniós végrehajtó szerv 2020-ra 3,7 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált a májusban közölt 3,1 százalékos növekedéshez képest. A brüsszeli testület idénre 4,2 százalékos inflációval számol, a jövő évre 3,7 százalékos fogyasztói árindexet becsült. A bizottság májusi jelentésében még alacsonyabb, 3,6, illetve 3 százalékos inflációval számolt.

Azt követően módosították a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést, hogy a román bruttó hazai termék az idei első negyedévben váratlanul gyors ütemben nőtt, a nyers adat szerint elérte az 5 százalékot a tavalyi első negyedévhez mérten, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított érték szerint az 5,1 százalékot.

A növekedés fő hajtóereje a fogyasztás volt, amely éves szinten 7 százalékkal bővült, miután az átlagbér két számjeggyel nőtt. Megállapították, hogy a beruházások is nőttek és hozzájárultak a GDP-bővüléshez, miután az építőipar ismét jól teljesített. A kormány az idén 5,5 százalékos GDP-bővüléssel számol 2,76 százalékos államháztartási hiány mellett. Az államadósság a GDP 35 százalékát teszi ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?