A kormány elfogadta: a bankok nélkül is manőverezhetünk a pénzünkkel

Elektronikus pénz kibocsátását lehetővé tevő jogszabálytervezetet fogadott el a kormány, amely tulajdonképpen átülteti a romániai jogrendbe a belső piaci pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló 2015/2.366-os Európai Uniós irányelv 111-es cikkelyét - jelentette be Nelu Barbu kormányszóvivő, a kormány csütörtöki ülését követően. 

"A jogszabálytervezet gyakorlatilag szabályozza az üzemeltetési követelmények engedélyezését, az elektronikuspénz-kibocsátó intézmények felügyeletét, az elektronikuspénz-kibocsátó intézmények részére nyújtott fizetési szolgáltatásokat, a más tagországokban bejegyzett, de Romániában működő elektronikuspénz-kibocsátó intézmények tevékenységét, szabályozza a jegybank által felügyelt elektronikuspénz-kibocsátó intézmények regiszterét, a szakmai titoktartást és információcserét. (...) A jogszabály meghatározza az elektronikuspénz-kibocsátó intézmények fontosabb jogait és kötelezettségeit, ösztönzi az innovációt, és ezzel egyidejűleg biztosítja az elektronikuspénz-tulajdonosok és a pénzforgalmi szolgáltatásokat igénybe vevők jobb védelmét"- mondta Nelu Barbu. 

Mi az elektronikus pénz?

Az elektronikus pénz alapvetően a mikrofizetési műveletekre, vagyis olyan nagy tömegben és kis összegre menő fizetési műveletekre alkalmas eszköz, ahol az érték átruházását a felek banki közreműködés nélkül végzik el. Az elektronikus pénzt használó rendszerek akár anonim módon és a bankkártyás fizetési művelteknél alacsonyabb költséggel működtethetők.

Az elektronikus pénz ismérvei a következők:

  • A kibocsátójával szembeni követelés testesíti meg.
  • Elektronikus eszközön kerül rögzítésre, illetve tárolásra.
  • Lényege a tárolt összeg, egy bizonyos mennyiségű monetáris érték, amelyet ezzel megegyező összegű pénzeszköz átvétele ellenében bocsátanak ki.
  • Célja: fizetési művelet teljesítése.
  • Kibocsátóján kívül más természetes és jogi személy is elfogadja.
  • Az elektronikus pénz pénzként betöltött funkcióját megerősíti az a jellemzője az anonimitás, és az, hogy a felek egymás között, bank és/vagy kártyatársaság közreműködése nélkül ruházhatják át. (Forrás: corvinus fintech center)

Kapcsolódók

Kimaradt?