Winkler Gyula: a turizmus kitörési pont Székelyföld számára

Udvarhelyszéknek a turizmus nyújt kitörési lehetőséget, ennek érdekében minél több uniós forrást érdemes felhasználni – fogalmazott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő péntek délelőtt Székelyudvarhelyen, ahol az idegenforgalomban érdekelt vállalkozókkal találkozott.

„Az európai uniós támogatások az elmúlt években megváltoztatták a vidék infrastruktúráját és nagyban hozzájárultak a családok életszínvonalának növekedéséhez. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy Udvarhelyszéknek a turizmus legyen az egyik lehetősége a kitöréshez. Azon kell igyekeznünk, hogy a legjobban működő modelleket vegyük át Európából, Székelyföld esetében Dél-Tirol a követendő példa. Az autonómia, a dél-tiroli gazdasági modell fejlődést hozott magával, de ez nem magától történt meg. Az ottani közösség meghatározta prioritásait, felismerve, hogy a hegyvidéki gazdálkodás önmagában nem elég a jóléthez és a fiatalok otthon tartásához, ezért kiegészítették a turizmussal. Ehhez állami és uniós támogatást használtak fel, fejlesztették a közlekedési és kommunikációs infrastruktúrát, sípályákat létesítettek, bio- és hagyományos termékek előállítását kezdeményezték. Három évtized közösségi erőfeszítése látványos fejlődést eredményezett Dél-Tirolban. Úgy vélem, ezt az utat követve az uniós támogatások hatékony felhasználása Székelyföldön is olyan gazdasági fejlődést biztosíthat, amely fiataljaink itthon maradását, közösségünk gyarapodását szolgálja” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-választási listáját vezető Winkler Gyula, aki bemutatta a szövetség következő időszakra szóló prioritásait, kiemelve, hogy a kisebbségi jogok védelme mellett a gazdasági célkitűzéseknek is fontos szerepük van.

Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke, a Hargita megye önkormányzat alelnöke a Visit Hargita digitális platformot mutatta be. A beszélgetésen részt vett Antal Lóránt István szenátor, Benedek Zakariás és Sebestyén Csaba István parlamenti képviselő.

Winkler Gyula ezt követően fiatal vállalkozók találkozóján vett részt a Hargita Business Centerben, ahol Szakács-Paál István ügyvezető igazgató mutatta be Románia legsikeresebb inkubátorházát, ismertetve azt az európai uniós projektet is, amelynek célja egy második vállalkozói inkubátor felépítése, ahol az innovatív és kreatív ipar kapna elsőbbséget.

Az EP-képviselő arról tájékoztatta a beszélgetés résztvevőit, hogy jelenleg zajlik az EU 2021 utáni költségvetés vitája, amely tulajdonképpen meghatározza a következő évtized gazdasági és fejlesztési irányvonalait. „A 2021 utáni költségvetést év végén fogja véglegesíteni az újonnan megválasztott Európai Parlament a tagállamok vezetőivel együtt. A versenyképesség növelése kulcskérdés közösségünk fejlődése szempontjából, ezért fontos, hogy a hagyományos ágazatok mellett a kreatív és innovatív iparágak is lehetőséget kapjanak nálunk is. Az Európai Unió ad erre támogatást, érdemes kihasználni. Ezért fontos ott lenni Brüsszelben, ahol a döntéseket meghozzák, ezért fontos, hogy erős magyar képviselet legyen az Európai Parlamentben. Ez a május 26-ai európai parlamenti választás tétje” – nyomatékosított Winkler Gyula.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?