Divatba jönnek a mézalapú kozmetikumok és étrend-kiegészítők

Ötödik alkalommal szerveztek vásárral egybekötött méhészeti szakkiállítást a hét végén Aradon.

Mézalapú termékek egész sora várta az érdeklődőket azon a két napos szakvásáron, amelyet a hét végén szervezett meg az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara és a Méhtenyésztők Országos Egyesületének helyi szervezete. Az eseményen az ágazatot érintő új technológiákról és támogatásokról is tartottak konferenciákat.

Egy két évvel ezelőtt adat szerint Romániában az egy főre eső átlagos mézfogyasztás alig haladta meg a fél kilogrammot évente. A 60-70 dekányi mézbevitel elenyésző az európai országok átlagához képest. Azóta valamennyit javult a helyzet, erre következtethettünk az 5. aradi mézvásár alkalmával: míg az első években alig lézengtek az érdeklődők az expón, idén már szinte teljesen megtelt az aradi kiállítási központ parkolója.

Mind a fogyasztók, mind a termelők nagy számban keresték fel a standokat – erősítette meg észrevételünket Alex Butar főszervező, az aradi kereskedelmi kamara munkatársa. Idén körülbelül 50 kiállító volt jelen, többségük Arad megyéből, de jöttek a nyugati országrész távolabbi régióiból is. „Szándékunkban áll növelni a rendezvény súlyát – folytatta a Alex Butar. – Kapcsolatban állunk a magyarországi Országos Méhészeti Egyesülettel, és azt szeretnénk, hogy jövőre általuk minél több magyarországi termelő eljöhessen a rendezvényünkre.”

Az orosházi Königin Trade Kft. romániai leányvállalata már 15 éve jelen van a romániai piacon a magyarországi gyártmányú berendezésekkel. Különböző méhészeti eszközök, pergetők, fedelező gépek, tartályok sorakoztak a standon – mind rozsdamentes acélból készült. Virág Imre, a cég temesvári képviselője hangsúlyozta, hogy romániai árviszonylatban ezek felső kategóriás termékeknek számítanak, mégis nagy a kereslet irántuk. „Nem lehet valami olcsó is, meg jó is – jelentette ki. – Ha egyszer valaki »megégette« magát egy olcsó áruval, azt többet olyat nem vesz. A termelők egymásnak kínálják a gépeinket, mert ha drágának is tartották eleinte, rájöttek, hogy kifizetődő, mert hosszú évekig dolgozhatnak ezekkel a berendezésekkel.” A hobbiméhészként is dolgozó Virág Imre szerint az ágazatban igényelhető állami és uniós támogatások hasznosak a kistermelőknek, hogy lépést tartsanak a nagyobb feldolgozókkal, de személyes tapasztalatai alapján úgy látja, nem nőtt jelentősen a méztermeléssel vagy -feldolgozással foglalkozók száma.

A termelőknek amúgy sokféle igényt ki kell elégíteniük. Ma már nemcsak a mézet keresik, hanem kezdenek divatba jönni a mézalapú kozmetikumok és a természetes gyógyhatású anyagok is. Legalábbis ezt állította Tóthpál Dávid. A kolozsvári méhész harmadszor vett részt az aradi vásáron. Elmondta, a méhpempőből, propoliszból és pollenből készült immunrendszer-erősítők a nagyon keresettek. Mézből is árultak repce-, akác-, hárs-, harmat- és vegyes mézet, hozzátéve, hogy nem mind a saját termésük. „Családi vállalkozásként képtelenség ekkora mennyiséget előállítani, ezért előfordul, hogy fel is vásárolunk mézet más termelőktől – magyarázta. – Kolozsvár mellett, Rődön van a méhészetünk. Sajnos tavaly súlyos veszteségeink voltak egy három hónapig tartó darázstámadás miatt, úgyhogy majd tavasszal meglátjuk, mennyire gyengültek meg a méhcsaládjaink”.

Az aradi vásár szombaton és vasárnap zajlott az aradi Expo kiállítási központ C-pavilonjában, de a szervezők azt szeretnék, hogy néhány éven belül mindhárom csarnokot birtokba vegyék a kiállítók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?