Ezen a területen egyetlen európai ország sem teljesít jobban

Románia Európa legnagyobb méztermelője - jelentette be csütörtökön Daniel Dumitru Botănoiu. A mezőgazdasági minisztérium államtitkára szerint 2017-ben Romániában a méztermelés meghaladta a 30 ezer tonnát, ami 13 százaléka a kontinens össztermelésének. 

Az államtitkár gratulált a termelőknek a Romániai Méhészek Egyesülete megalapításának 60. évfordulóján és azt mondta: ez a teljesítmény annál is értékesebb, mert „Európai viszonylatban nem sok mindenben vezet Románia”. 

Véleménye szerint a méhészetben, és nem csak, három fontos dolog van: a piac, az összefogás és a finanszírozás. Az államtitkár szerint, piac mindenképpen kell, de „akármilyen nagyszerű dolgot művelsz”, összefogás nélkül nem lehet érvényesülni az európai piacon, a finanszírozásra pedig azért van szükség, hogy tartani lehessen a lépést a műszaki fejlődéssel. 

A minisztérium adatai szerint a 2017-es méztermelés meghaladta a 30 ezer tonnát. Ez jelentősen több, mint egy évvel azelőtt, amikor „csak” 21.202 tonna mézet pergettek. A 2016-ban regisztrált 1 437 394 méhcsaládhoz képest, tavaly 1 602 453 családot tartottak számon. Országos szinten mintegy 40 ezren foglalkoznak méhészettel, ezek 60 százaléka tagja a méhészek egyesületének és összesen 900 ezer méhcsalád van a tulajdonukban. 

Kimaradt?