Hitelt kapott a Transgaz fontos gázvezeték megépítésére

A Románia gázhálózatát üzemeltető Transgaz állami vállalat 50 millió euró hitelt kapott az Európai Beruházási Banktól (EIB) saját gázvezeték-hálózatának bővítésére, ennek köszönhetően egy olyan új vezeték épül, amely a Fekete-tengerben kitermelni tervezett földgázt eljuttatja az úgynevezett BRUA gázvezetékbe.

A gazdasági minisztérium közleményét kedden idézte a Mediafax hírügynökség. A közlés szerint a 308 kilométer hosszú vezeték a Fekete-tengertől a Bukaresttől nyugatra fekvő Podisorig vezeti el a fekete-tengeri gázt, amelyet így a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó BRUA-gázvezetékbe, valamint a romániai országos gázhálózatba is eljuttat. A vezeték megépítése megteremti az összeköttetést a dél-kelet-európai, a közép-európai és a nyugat-európai gázszállítási hálózatok között - emlékeztetett a közlemény. A hitelre a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) vállalt garanciát.

Az EIB közleménye szerint a hitel az első részlete annak a 150 millió eurós hitelkeretnek, amit jóváhagytak a Transgaznak. Andrew McDowell, az EIB alelnöke kiemelte, hogy a vezeték lehetővé teszi a fekete-tengeri földgáz értékesítését és hozzájárul Európa gázellátásának több forrásból való biztosításához.

Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója emlékeztetett, hogy az általa vezetett vállalat tavaly írt alá az EIB hitelintézettel két szerződést egy másik 50 millió euró értékű hitelről, amit a BRUA gázvezeték első szakaszának megépítésére fordítanak.

A fekete-tengeri földgáz megvásárlásában Magyarország is érdekelt, miután magyar vállalatok kötötték le a fekete-tengeri földgáz szállítása céljából építés alatt levő BRUA gázfolyosó teljes, évi  4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. A fekete-tengeri földgázt az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV kellene hogy kitermelje, a két vállalat várhatóan a jövő évben dönt arról, hogy megkezdik-e a tényleges kitermelést jelentő beruházást.

Kapcsolódók

Kimaradt?