Kihirdette az államfő az offshore-törvényt

Kihirdette hétfőn Klaus Johannis a Fekete-tengeri altalajkincsek kitermelésére vonatkozó törvényt.

A jogszabályt október 24-én fogadta el döntő kamaraként a parlament alsóháza, miután augusztusban az államfő visszaküldte azt a törvényhozóknak újbóli megfontolásra.

"A pluszjövedelemre kivetett adóból (...) levonhatók az úgynevezett upstream-szegmens beruházásai. Az offshore plusz jövedelemre kivetett adó kiszámításánál figyelembe veszik azt a referenciaárat, amelyet az Országos Ásványikincs-hatóság (ANRM) használ a bányajáradék kiszámításánál. A referenciaár alatti tranzakciókat a referenciaáron adózzák. Az adók százalékos arányát a gáz eladási árának függvényében állapítják meg a következőképpen: a pluszjövedelem 30%-a arra a gázra, amelynek ára kevesebb, mint 85 lej/MWh, 15% arra a pluszjövedelemre, amely abból a gázból származik, amelyet 85 lej/MWh és 100 lej/MWh közötti áron értékesítenek, és annak a pluszjövedelemnek a 30%-a, amely a 100 lej/MWh és a 115 lej/MWh közötti áron értékesített gázból származik" - írja elő a jogszabály.

A dokumentum szerint az upstream-szegmens beruházásként az adóból leírt összeg nem haladhatja meg a plusz jövedelemre fizetett összadó 30 százalékát. Az így begyűlt adót a gázhálózat bővítésére, a szállítóhálózat fejlesztésére, illetve a kormány által meghatározott más beruházások finanszírozására használják.

A törvény szerint a már kutatás, fejlesztés és kitermelés alatt álló területeken az adózás azon a szinten történik, amely a jogszabály életbelépésekor érvényben volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?