Panaszkodik az offshore-törvény miatt az OMV

Az osztrák OMV olajipari vállalat csak 2019-ben dönt arról, hogy elkezdi-e a fekete-tengeri földgáz kitermelését - jelentette ki Rainer Seele, az osztrák vállalat vezérigazgatója, aki egyben kifogásolta a román állam feltételeit.

Az Agerpres hírügynökség Reuters alapján készült csütörtöki jelentése szerint a vállalatvezető szerdán este egy konferencián  elmondta: a román hatóságoknak túl sok időt vett igénybe, hogy elfogadják és tisztázzák a kitermelést szabályozó törvényt, ezért az idei év helyett csak a jövő évben hozzák meg a döntést. A vezérigazgató azt követően nyilatkozott, hogy szerdán a képviselőház elfogadta a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt, amelyet már július elején is megszavazott a parlament, de Klaus Johannis államelnök visszaküldte a törvényhozásnak. Október elején a jogszabály a kormánykoalícióban okozott feszültséget, ezért is késett az elfogadása.

A vezérigazgató kifogásolta, hogy a parlament által megszavazott változat - amelyet még az elnöknek is alá kell írnia ahhoz, hogy hatályba lépjen - korlátozza az OMV gázértékesítési lehetőségét azzal, hogy a kitermelő vállalatokat kötelezi, hogy a romániai energiatőzsdén értékesítsék a nyersanyag mintegy felét. Seele szerint vállalata számára nagyon fontos, hogy szabadon, megkötések nélkül értékesíthesse a kitermelt gázt.

Az amerikai ExxonMobil és az OMV 2008 óta próbafúrásokat végzett a Fekete-tenger Neptun talapzatában, ahol becsléseik szerint 42 és 84 milliárd köbméter közötti gázmennyiség lehet. Eddig 1,5 milliárd eurót költöttek a projektre. A Profit.ro gazdasági hírportál csütörtökön úgy vélte, hogy amennyiben a felek nem tudnak megállapodásra jutni a kitermelési feltételekben, az ügy könnyen bíróságra kerülhet.

Az altalajkincsek kitermeléséért felelős szakhatóság év eleji becslése szerint a két vállalat évente 6 milliárd köbméter gázt termelne ki, ami fele a jelenlegi éves 10-11 milliárd köbméteres éves romániai termelésnek. Az amerikai vállalat egyelőre nem fejtette ki álláspontját a jogszabály szerdai elfogadása után. 

A fekete-tengeri földgáz megvásárlásában Magyarország is érdekelt, miután magyar vállalatok kötötték le a fekete-tengeri földgáznak Ausztria felé szállítása céljából építés alatt levő BRUA (Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázfolyosó teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Kapcsolódók

Kimaradt?