banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Offshore-törvény: van gáz, csak nincs hozzá vezeték

Ellentmond azoknak, akik azt állítják, hogy a Fekete-tengerből kitermelt földgáz nagy része nem a román állampolgároknak jut - nyilatkozta hétfőn a parlamentben a kormány óráján Anton Anton. A gazdasági miniszter hozzátette, a gazdasági logika azt diktálja, hogy a gázt a kitermeléshez legközelebb eső piacon lehet a legnagyobb profittal értékesíteni. A kormány óráján az offshore-törvényről vitáztak a parlamentben. 

A tárcavezető azt mondja: Románia lakossága viszonylag kevés gázt fogyaszt, mégpedig azért, mert csak a lakosság egyharmadához jut el ez az energiaforrás a nem megfelelő hálózat miatt. Kimutatása szerint az ország 11-12 milliárd köbméter földgázt használ el évente. Azzal számol: ha megdupláznák a gázvezetékkel ellátott háztartások számát, ez 3,5 milliárd köbméteres fogyasztásnövekedést jelentene, ha újra megnyitnák a hat vegyipari kombinátot, az további plusz 2,5 milliárd köbmétert igényelne. 

Október 17-én Daniel Suciu képviselő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője bejelentette, hogy megegyeztek a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) képviselőivel abban, hogy úgy módosítják az offshore-törvényt, hogy a Fekete-tengerből kitermelt földgáz felét romániai börzén kell értékesíteni. 

Virgil Popescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője áttekinthetetlennek nevezte a PSD-ALDE intézkedéseit, és azt mondta, ma sincs tisztában azzal, hogy pontosan miről szól a tervezet. Véleménye szerint azon túl, hogy ismerni kell, mennyit nyer a román állam, azt is tudni kell, hogy mi történik a kitermelt földgázzal, hisz a PNL a lakossági gázhálózat bővítését, illetve a vegyipar újraindítását támogatja.

Cristina Prună, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője azt nyilatkozta a kormány óráján, hogy a fekete-tengeri földgázkitermelésnek az állam és a befektetők közötti jó gyakorlat példaképének kellene lennie, ehhez képest egy "gazdasági szemfényvesztésé" vált. 

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviseletében úgy fogalmazott, hogy a Fekete-tengert nem kell összetéveszteni a Belina-tóval, és figyelembe kell venni, hogy Románia természeti kincsei az országot illetik meg, és ezekről a legnagyobb felelősséggel kell dönteni. Tomac 'természetellenesnek' nevezte, hogy egy olyan országban, amelynek ilyen tartalékai vannak, csak a lakosság egyharmada jusson földgázhoz. 

Benedek Zakariás RMDSZ képviselő kifejtette: a szövetség egy kiegyensúlyozott törvényt szeretne alkotni, amely megfelelő részesedést nyújt az államnak és tisztességes nyereséget biztosít a kitermelőnek. Benedek felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan uniós országok, amelyeknek jóval csekélyebb gázkészleteik vannak, ennek ellenére a lakosság 80 százaléka használja a földgázt. 

Az Altalajkincsek Országos Ügynökségétől (ANRM) származó adatok szerint a fekete-tengeri lelőhelyek gáztartaléka 200 milliárd köbméterre tehető, ami azt jelenti, hogy Románia gázkitermelése megduplázódhat a következő 20 évben. A 2018-2030-as időszakra kidolgozott energiastratégia szerint Románia 14 év múlva földgáz nélkül marad, ha nem termelik ki a fekete-tengeri tartalékokat. 

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?