Felpörgött a szabadpiac: egymillió fogyasztó váltott idén áramszolgáltatót

A szolgáltatók közötti szabad verseny ellenére idén szeptemberben átlagban 40 százalékkal volt drágább az áram az energiatőzsdén, mint egy évvel korábban.

Minden ötödik hazai háztartás elektromosenergia-szolgáltatót váltott vagy megváltoztatott feltételekkel kötött új szerződést korábbi szolgáltatójával a piac liberalizálása óta. Ez a folyamat 2007-ben kezdődött, ám csak 2018. január 1. óta származik a fogyasztókhoz eljuttatott teljes energiamennyiség a szabadpiacról.

Idén a szolgáltató-, illetve a szerződésváltás nagyban felgyorsult, hiszen a szabadpiaci szerződések aránya 2017 júliusának végén még csak 8 százalék volt, az azóta eltelt 12 hónap alatt azonban ez 12 százalékkal nőtt. A fogyasztók száma megközelíti a 9 milliót, ami azt jelenti, egy év alatt 1 millióan éltek a szabad szolgáltatóválasztás lehetőségével.

Változtak a piaci erőviszonyok

A teljes liberalizáció nagyban átszabta a piaci erőviszonyokat. A szabadpiac bevezetésének legnagyobb vesztese az állami tulajdonban levő Electrica Furnizare Rt. Az Electrica tavaly még piacvezető volt, a háztartások 12 százalékát látta el árammal, ezek többsége Erdélyben volt. Az idei év első hét hónapjában annyi ügyfél fordított hátat a vállalatnak, hogy a fogyasztókhoz eljuttatott energia mennyisége 15 százalékkal csökkent, 2,5 terrawattóráról 2,1-re, az Electrica piaci részesedése 9,4 százalékra esett.

Az OMV Petrom és a Tinmar Energy számára még nagyobb pofára eséssel járt a teljes liberalizáció, mindkét cégnél 30 százalékkal csökkent a fogyasztóknak szolgáltatott energia mennyisége az elmúlt egy évben.

A szabadpiac legfőbb haszonélvezői az Enel Energie, az Enel Energie Muntenia, az Engie Románia és az MET Románia Energie Marketing voltak, melyek 2018 első hét hónapjában 32-23 százalékkal szolgáltattak több áramot, mint az elmúlt év azonos időszakában. A látványos fejlődés oka a fogyasztók migrációja volt, lévén, hogy a teljes hazai fogyasztás minimális mértékben, csupán 2 százalékkal lett nagyobb.

A 32 százalékos gyarapodásnak köszönhetően az Enel Energie Muntenia lett az első számú hazai szolgáltató. Az olasz vállalat 2,3 TWh áramot adott el január 1. és július 31. között, piaci részesedése jelenleg 10,2 százalék.

A verseny nem nyomta le az árat

Sajnálatos módon a fogyasztók mostanáig a vártnál kisebb mértékben profitáltak a piac és az árak liberalizálásából. A logika, amely szerint a versenyhelyzet lefelé nyomja az árakat, egyelőre nem érvényesül, idén szeptemberben az OPCOM energiatőzsdén közel 40 százalékkal volt magasabb az elektromos áram átlagára, mint az elmúlt ősz első hónapjában, 276 lej/MWh.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az októberi számla 40 százalékkal több lesz az egy évvel korábbinál, a számla végösszegének ugyanis kevesebb mint egyharmada az áram ára, kétharmadot díjak és adók tesznek ki. A villanyszámla értékének kb. negyede a szállítási díj, mely a Transelectrica számlájára vándorol.

Az OPCOM adataiból az is kiderül, hogy 2007 óta egyetlen év szeptemberében sem volt még ennyire magas az áram nagykereskedelmi ára. Öröm az ürömben, hogy ez még mindig elmarad az elmúlt évtized legmagasabb tőzsdei árszintjétől, amit 2017 januárjában regisztráltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?