Munkaajánlattal kopognak be a fiatal munkanélküliekhez

 A 25 évnél fiatalabb munkanélküliekkel próbálják enyhíteni az országos szinten egyre égetőbb munkaerőhiányt. Számítások szerint több százezer olyan fiatal van, akinek nincs munkahelye de nem is szerepel a munkanélküliek nyilvántartásában. Ők általában kevésbé iskolázottak, hiányos a szakmai tudásuk, ezért nem is versenyképesek a munkaerő piacon, ezért első körben szakmai képzésekbe vonnák be, hogy majd el tudják helyezni a munkaerő piacon.

A Humánerőforrás Operatív Program (POCU) keretében elindított INTESPO nevű projekt 213 millió lejt költ arra, hogy országos szinten legalább 200 ezer olyan fiatalt azonosítsanak, akik nem tanulnak, nem dolgoznak és nem szereplenek a munkanélküliek nyilvántartásában sem. Tapasztalatok szerint ők többnyire vidéken mezőgazdaságban tevékenykednek vagy külföldön vállalnak idénymunkát. A Munkaerő Ügynökség vezetője, Kelemen Tibor szerint Kovászna megyében 4000 olyan 16 és 24 év közötti fiatal lehet, aki már befejezte a tanulmányait, viszont még nem dolgozik és az állástalanok nyilvántartásában sem szerepel.  

Háromszéken jövő héttől a Munkaerő Ügynökség (AJOFM) öt alkalmazottja járja a megye falvait, a polgármesterek, iskolaigazgatók, lelkészek segítségével próbálják beazonosítani a munkanélküli fiatalokat az adott településen és ha szükséges az érintettek otthonába is bekopognak az ajánlattal, mondta sajtótájékoztatón Kelemen Tibor. A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség vezetője szerint, akivel sikerül kapcsolatba lépni még a helyszínen felveszik őt a munkanélküliek nyilvántartásába és bevonják egy képzési programba. Az igazgató abban bízik, hogy az év végére többen hazatérnek külföldről és ha sikerül kellőképpen csábító ajánlatot felmutatni, akkor itthon is maradnak, hiszen most akár havi 500 eurós fizetést is megkaphatják.

Az állam által a munkaadóknak felkínált havi 2250 lejes támogatás ugyanis elég nyomós érv lehet, hogy bevonja a munkaerőpiacra a munkanélkülieket és a szociális segélyből élőket is. Mint ismert a munkáltatók egy évig kaphatják meg az állami támogatást, ha pályakezdő fiatalokat, tartósan munkanélkülieket, szociális segélyen élőket, gyermeküket egyedül nevelő munkanélkülieket, 45 év feletti munkanélkülieket, öt évvel nyugdíj előtt állókat vagy fogyatékkal élőket alkalmaznak, azzal a feltétellel, hogy másfél évig fenntartják a munkaviszonyt.

Kelemen Tibor szerint ezt az állami támogatást azok a munkaadók is megkaphatják, akik inasokat alkalmaznak. Ez a rendszer azért előnyös a felek számára mert állami finanszírozással talál magának munkást, míg a munkavállaló úgy tanul meg egy szakmát, hogy közben fizetést kap érte. Sepsiszentgyörgyön szeptember 26-án, szerdán inasbörzét is szerveznek, amelyre a nyilvțntartțsban szereplő 200 szakképzetlen munkanélkülit hívtak meg. Ugyanakkor 62 vállalkozónak küldtek meghívót de eddig csak 6 cég jelezte, hogy érdekelt az inasképzésben.

A háromszéki munkaügyi szakember szerint a cégek egyelőre nem nagyon élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen a megyében jelenleg mindössze 3 inast foglalkoztatnak, de szeretnének most legalább 50 személyt sikerül bevonni ebbe a programba. Kelemen Tibor szerint a jelenlegi munkaerőhiány miatt a vállalkozóknak többet kellene tegyenek a cégeik és a szakmák népszerűsítése és vonzóvá tétele érdekében.

Kimaradt?