Ciprus miatt zuhantak meredeken az európai tőzsdék

Jelentős eséssel kezdték a hétfői kereskedést az irányadó nyugat-európai részvényindexek, miután a befektetők aggódnak a ciprusi mentőcsomag révén újjáéledő euróövezeti válság miatt.ftse fall 3

A londoni FTSE 1,82 százalékos, a frankfurti DAX 1,55 százalékos, míg a párizsi CAC 1,98 százalékos mínuszban állt a nyitás utáni percben.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek szombat hajnalban jelentették be, hogy 10 milliárd eurós mentőhitelt folyósítanak a bajba jutott ciprusi kormánynak, amelynek részét képezi egy összesen 6 milliárd euró értékű egyszeri, a bankbetétekre kivetett adó.

A betétek megadóztatásával sok befektető szerint tabut döntöttek az euróövezeti válságkezelés során.

Aggodalomra adhat okot a mentőcsomag ciprusi elfogadása is. A nicosiai törvényhozás hétfőn, nemzeti ünnepnapon tart rendkívüli ülést a témában. Több parlamenti párt jelezte már, hogy elfogadhatatlan számára a bankbetétek megadóztatása, de az euróövezeti vezetők világossá tették, hogy nem fogadnak el olyan mentőcsomagot, amelynek nem része egy ilyen intézkedés.

Szakértők szerint ez nem egy "egynapos sztori", vagyis a Ciprussal kapcsolatos hírek hosszabb ideig hatással lehetnek az árfolyamokra. Elsősorban a nyugat-európai bankrészvények eshetnek. A lejtmenet az olasz és a spanyol bankpapíroknál lehet a legnagyobb, de ennek közvetett hatása a magyar és román piacra is erős lesz.

Kimaradt?