Szakszervezeti vezető: a nők nyugdíja 30 százalékkal kisebb lesz a férfiakénál

Diszkriminatív az új nyugdíjtörvény tervezete - nyilatkozta csütörtökön az Agerpresnek Bogdan Hossu. Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke azt mondja: 30 százalékkal fognak kisebb nyugdíjat kapni a nők, mint a férfiak, ha az állam nem pótolja jövedelmüket. Az új törvény tervezetét csütörtök este bocsátja közvitára a kormány.

"A konkrét szöveget még nem kaptuk kézhez, de abból, amit hallani lehet, több probléma is látszik. Először is, azáltal, hogy visszaosztanak a járulékfizetési idővel, a nők, akik kevesebb évet fizetnek járulékot, mint a férfiak, kisebb nyugdíjat fognak kapni. Ha ehhez még hozzászámítjuk azt a kedvezményként feltüntetett eljárást, miszerint azoknak a nőknek, akiknek három vagy annál több gyerekük van, a hozzájárulási időszakukat hat évvel csökkentik, akkor az ők nyugdíjuk nagyon alacsony lesz” - mutatott rá Hossu.

Számítása szerint ez odavezet, hogy a nőknek általában 15 százalékkal, de a többgyerekes anyáknak legalább 30 százalékkal lesz alacsonyabb nyugdíjuk, mint a férfiaknak. Hossu szerint a törvényben valahol benne kellene hogy legyen, hogy ezeket az éveket valamivel kompenzálják.

„A második negatív megjegyzés, hogy a nyugdíjpont értékét teljesen leválasztják a gazdaságról és a bérekről. Tehát ha a fizetések viszonylag gyors ütemben nőni fognak, a nyugdíjak értéke nem fog változni” - állítja a szakszervezeti vezető.

Emlékeztetett: jelenleg a nyugdíjpont az átlagfizetéssel és az inflációval együtt nő, a javasolt módosítások szerint azonban ez csak az inflációval fog nőni. „Ez a leválasztás a nyugdíjak középtávú befagyasztását jelenti” - hangsúlyozta Hossu.

Hozzátette: az aktív lakosságot képviselő nagy szakszervezeti szövetségek képviselőit egyáltalán nem vonták be a nyugdíjtörvény módosításának kidolgozásába. Mindez a feketemunkát ösztönzi, mert az alkalmazottak nem fogják tudni, hogy milyen nyugdíjuk lesz a jövőben - szögezte le Bogdan Hossu.

Kapcsolódók

Kimaradt?