Vállalkozók összefogásával kapott zongorát három tehetséges gyermek Bihar megyében

A Nagyváradi Művészeti Líceum három kisdiákjának vált valóra az álma: zongorát kaptak ajándékba az iskola közvetítésével és helyi vállalkozók összefogásával. Az adományt a napokban kézbesítették, tudatta Nagy Gabriella, a művészeti iskola aligazgatója.

A Nagyváradi Művészeti Líceum Bihar megye és a régió egyetlen olyan művészeti oktatást biztosító középiskolai intézménye, ahol V. osztálytól egészen az érettségi megszerzéséig magyarul is tanulhatnak a diákok. Emellett az elemi osztályosok számára külsős zeneművészeti osztályok is működnek.

A „külsősök” más iskolában tanulják ugyan a hagyományos tantárgyakat, de zeneelméletre, valamint hegedű- vagy zongoraórákra a művészetibe járnak – tudtuk meg Nagy Gabriella aligazgatótól. Kiemelte, az iskolának számos olyan diákja is van, aki kiváló hangszeres, de ösztönzésre van szüksége ahhoz, hogy a művészeti pályán elinduljon.

Az adomány zongorával a boldog ikerpár | Fotók: Nagy Gabriella

A tanintézet magyar aligazgatója a Maszol érdeklődésére elárulta, egy baráti beszélgetés során mesélt az egyik paptamási községbeli vállalkozás tulajdonosának, hogy „nagyon sok tehetséges diákunk van, öröm hallgatni azt, ahogyan hangszeren játszanak, de szükségük lenne egy hangszerre, hogy napi rendszerességgel tudjanak gyakorolni, így magabiztosabban választanák ezt a pályát. Nem beszélve arról, hogy a napi gyakorlás elengedhetetlen ahhoz, hogy a diákok kimagasló eredményeket érjenek el”.

A cégtulajdonos Dubován Krisztián szerint ahhoz, hogy segíthessenek a gyermekeknek, nem kellenek nagy dolgok, csak elszántság és tenniakarás. Az elgondolást közösen tettekre váltották, így történhetett meg az, hogy három tehetséges gyermek, egy ikerpár és bihardiószegi diák, az iskola közvetítésével és az adományozók segítségével egy-egy zongorát kapott az otthoni gyakorlásra. „Azt gondolom, a közösség szempontjából ez nagyszerű befektetés” – hangsúlyozta Dubován Krisztián.

A gyermekek ki is próbálták a hangszereket

Ő volt az, aki az egyik nagyváradi hangszerkereskedő cég tulajdonosával felvette a kapcsolatot, és felvetette ötletet, hogy jó lenne, ha példát mutatnának és támogatnák a régió tehetséges gyerekeit. A hangszerkereskedő vállalkozás tulajdonos-vezetője is fontosnak tartotta ezt, és felvette a kapcsolatot a Yamaha Music Europe-pal, akik szintén támogatták a kezdeményezést, elevenítette fel a folyamatot Nagy Gabriella. A jó szándékú adományozók is „azt remélik, hogy ezeket a tehetségeket az elkövetkező években majd látni fogják a nagyszínpadokon”, tette hozzá az aligazgató.

Nagy Gabriella szerint „ez a történet azt is bizonyítja, hogy összefogással nagyszerű dolgokat tudunk teremteni. Amikor egy-egy koncert véget ér, többnek és jobbnak érzem magam. Diákjaink értékteremtők és értékközvetítők, általuk pedig a világ is jobb lesz. A vállakozói szféra számunkra bebizonyította, hogy nemcsak elméletben fontos számára a kultúra, hanem tesznek is azért, hogy támogassák azt” – emelte ki a Nagyváradi Művészeti Líceum aligazgatója.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kimaradt?