Ukrajnáért ajánlott imanap: fohászkodjanak a hívek a békéért, kérik az európai püspökök

Papok és hívek borulnak térdre a Legszentebb Oltáriszentség előtt, hogy Ukrajna békéjéért fohászkodjanak az Úrhoz, válaszolva Ferenc pápa felhívására, aki azt kéri mindenkitől, hogy „legyen a béke építője, és imádkozzon, hogy a világban az összhang és a kiengesztelődés gondolatai és tervei terjedjenek el”, írja a magyarkurir.hu katolikus hírportál. Gintaras Grušas vilniusi érsek, a CCEE elnöke felhívására szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén egész Európában imanapot tartanak Ukrajna békéjéért.

A közös imádság eucharisztikus hódolat formájában valósul meg: Európa minden püspöki konferenciája készített liturgikus segédanyagot erre az alkalomra. 

A kezdeményezéshez a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) is csatlakozott. A magyar püspökök testülete szeptember 7–9. között tartott őszi rendes ülésén úgy döntött, hogy csatlakozva az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) kezdeményezéséhez, szeptember 14-én az európai imanap keretében hívja közös imára a híveket a békéért.

Fotó: Agerpres

Az európai püspökök sokszor csatlakoztak Ferenc pápához, hogy a fegyverek hangját imáikkal elhallgattassák, és lépéseket tegyenek a békéért. Számos levélben fordultak a nemzetek vezetőihez és a nemzetközi közösséghez, hogy tegyenek meg mindent, ami hatalmukban áll, hogy véget vessenek a jelenlegi háborúnak, amely életeket rombol le és kimondhatatlan szenvedéseket okoz.

A nagyböjti, eucharisztikus láncnak nevezett kezdeményezés, amely annak a jele volt, hogy az Egyház közel áll a Covid áldozataihoz és családjaikhoz, idén olyan alkalommá válik, amikor a háború áldozataiért és a békéért imádkozhatnak a hívek.

A Szent Kereszt éve szentségimádással, ünnepélyes szentmisével és keresztúttal ér véget. Szeptember 14-én jelen lesz Ukrajna minden római katolikus püspöke a sargorodi Krisztus Kínszenvedése kegyhelyen, az Ukrajnáért ajánlott európai imanapon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?