Töltött tejcsokoládét választottak Hargita megye legjobb kézműves csokijának

Feketeribizli-krémmel töltött tejcsokoládét és a Székely pikantéria fantázianevű bonbont választották Hargita megye legjobb kézműves csokoládéjának. A keddi díjátadón a sajtó képviselői is megkóstolhatták a díjnyertes termékeket.

Öt manufaktúra 29 kézműves csokoládéja versenyzett a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás kezdeményezésére meghirdetett vetélkedő alkalmával, amelyet a 2022-es Hargita megyei gasztronómiai év keretében bonyolítottak le.

A szervezők arra keresték a választ, hogy hogyan tudják belecsempészni a „Hargita ízét” a készítők egy csokoládéba, és melyik Hargita megye legjobb kézműves csokija – emelte ki a keddi díjátadó eseményen Szabó Károly, a fejlesztési társulás ügyvezetője. Táblás csokoládé és bonbon kategóriában hat terméket díjaztak. Az ügyvezető kitért arra is, hogy a társulás honlapján már elérhető a legújabb versenykiírás, a csokoládék után ugyanis meg fogják választani Hargita megye süteményét is.A szerző felvételei

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök örömét fejezte ki a megyében működő, magas színvonalú gasztronómiai manufaktúrák miatt. Kiemelte: bízik abban, hogy a vállalkozók termékeikkel részesei lehetnek Hargita megye idegenforgalmának, növelhetik a régió turisztikai vonzerejét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Azok, akik idelátogatnak, a legnagyobb részben arra a kulturális környezetre kíváncsiak, aminek a részét képezi a gasztronómia is. A gasztronómia olyan sajátosságot, identitást erősítő része a környezetünknek, amin keresztül megmutatjuk, miben vagyunk mások. A turizmusban ezekre a különbségekre vevők az emberek, specifikumokra kíváncsiak, azokra a különlegességekre, amelyek életre szóló élményeket adnak számukra” – fogalmazott Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának udvarhelyszéki alelnöke. A politikus kihangsúlyozta: a csokoládék vetélkedőjét újabb versenyek fogják követni, amelyekkel a Hargita megyei gasztronómiát fogják népszerűsíteni.

A benevezett termékeket szakmai zsűri értékelte. A Sándor Barna gasztroblogger, Farkas Ferenc és Boros Viktória mestercukrászok alkotta elbíráló bizottság összegzésében elhangzott: a beküldött csokoládék készítői a kiírásnak megfelelően felhasználták a környékükön található jellegzetes helyi alapanyagokat. „Igazán különleges végeredmények születtek, és mindenféleképpen örülünk annak, hogy a versenyzők különleges formákat használtak, többféle textúrát jelenítettek meg” – fogalmazott Boros Viktória.

A győztes termék hivatalosan viselheti a Hargita megye legjobb kézműves csokoládéja – 2022 címet.

Táblás csokoládé kategóriában a The Choco Project feketeribizli-krémmézzel töltött tejcsokoládéja végzett az első helyen, a második ugyancsak a The Choco Projekt parajdi sós, vegyesmagvas grillázsos fekete csokoládéja lett, míg harmadik díjjal a Berri Kézműves Csokoládé erdei mogyorós tejcsokoládéját jutalmazták.
Bonbon csokoládé kategóriában az első a Septimia Székely pikantéria fantázianevű terméke lett, a második helyre a The Choco Project meggypálinka ganacheos tejcsokoládé bonbonja futott be, a harmadik helyet pedig a Gréta Premium Handmade Chocolate áfonyazselés joghurtos bonbonja érdemelte ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?