banner_JDQaHo29_MASZOL2.jpg
banner_MAAswJYr_MASZOL1.jpg

Rosszul alszik, nehezen ébred? Így tud reggelente magához térni

A nagy mennyiségű kávéfogyasztás nem célravezető, ha egy nehéz éjszaka után nem bír felelevenedni az ember. Ugyan ideiglenesen megnöveli az energiaszintet, a kezdeti fellángolást csüggedtség követi. A divany.hu portál Brigid Titgemeier dietetikus élénkítő tanácsairól számolt be, aki a CNET kérésére sorolt fel 4 módszert, amely egészségesebb alternatívát kínál.
Fotó: pexels.com

Igyon sok vizet

A dehidratáció fáradtsághoz vezet, ami reggel fokozottan érvényesül, hiszen éjszaka, alvás közben nem jut folyadékhoz a szervezet. Kutatások szerint az elégtelen folyadékbevitel fáradtságot, fokozott álmosságot, zavartságot és csökkent éberséget eredményezhet, ezért is fontos a napot mindig egy nagy pohár vízzel kezdeni.

Reggelizzen okosan

Egy tápláló reggeli szintén segíthet átvészelni a kialvatlanságból fakadó nehézségeket. Titgemeier elsősorban a tojást és a smoothie-t javasolja a zsíros gyorsételekkel szemben. „A tojásfehérje vizet és fehérjét tartalmaz, a sárgájából pedig számos értékes tápanyaghoz, így E-vitaminhoz, B-vitaminokhoz és CoQ10-hez juthat. Az utóbbi egy antioxidáns, ami éppúgy nélkülözhetetlen a szervezet számára az energiatermeléshez, mint a B-vitaminok.”

A smoothie előnye, hogy viszonylag olcsón és egyszerűen elkészíthető, ráadásul könnyen variálható, így kitűnően alkalmas rá, hogy értékes tápanyagokkal és antioxidánsokkal töltse fel a szervezetet. A chiamag, a lenmag, valamint a bogyós gyümölcsök hozzájárulnak, hogy a nap folyamán elegendő energiához jusson a szervezet, illetve a leveles zöldségek is. A spenót például B-vitaminokat és alfa-liponsavat tartalmaz, ami azért előnyös, mert az energiatermelés szempontjából mindkét tápanyag fontos szerepet tölt be.

Mozogjon

A könnyű testmozgás, azaz a séta vagy a nyújtás, segíthet, hogy éberebb és frissebb legyen az ember. A kemény edzéseket viszont érdemes máskorra tartogatni, mert kialvatlanul csak rontanak a helyzeten helyzeten.

Szundítson egyet

Egy gyors szundi kellőképpen energizáló hatású lehet: a lényeg, hogy ne tartson tovább 20 percnél, és inkább a nap első felére időzítse, vagy legalábbis ne essen túl közel ahhoz az időponthoz, amikor általában aludni szokott.

Kapcsolódók

Kimaradt?