Repülőgéppel szállítottak Indiába gepárdokat: a 70 éve kihalt faj újbóli meghonosítása a cél

Nyolc gepárd érkezett az délnyugat-afrikai Namíbiából Indiába, ahol kísérletet tesznek a 70 éve kihalt faj – a világ leggyorsabb szárazföldi állata – újbóli meghonosítására.

A ragadozók szombaton érkeztek repülőgéppel Madhja Prades államba, Gvalior repülőterére, ahonnan helikopterrel szállították tovább őket egy környékbeli nemzeti parkba. Az állatokat a 72. születésnapját ünneplő Narendra Modi miniszterelnök engedte szabadon egy körülzárt területen, ahol egyelőre karanténban maradnak.

Az Afrika déli részén élő gepárdok genetikailag némileg különböznek az ázsiai gepárdtól, amely már csaknem teljesen kihalt – csak néhány egyed él Iránban –, ugyanakkor az egyetlen lehetőséget kínálják Indiának az újrahonosításra.

Fotó: Unsplash

A következő években további gepárdok imporját tervezik. A projektre öt év alatt 11,1 millió dollárt költenek, ebből kártalanítják például a gazdákat, akiknek jószágát a gepárdok esetleg elragadják.

Madhja Prades államban a zsákmányállatokban és tágas füves térségekben bővelkedő Kuno-Palpur Nemzeti Parkot jelölték ki kísérleti terepként a ragadozó újrahonosításához. Tudósok szerint itt 21 gepárdnak van hely, de ha az importált állatok szaporodni kezdenek, lehetőség van élőhelyük bővítésére.

Noha a gepárd akár 120 kilométeres óránkénti sebességre is képes, a leggyengébbnek számít a nagymacskák között, és a nála erősebb ragadozók (oroszlánok, párducok) által ritkán lakott, tágas térségekre van szüksége a fennmaradáshoz, hogy neki is jusson elegendő élelem.

A gepárd az egyetlen nagyobb emlős, amely kihalt Indiában az ország 75 évvel ezelőtti függetlenné válása óta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?