Rákellenes világnapi rendezvényeket tartanak Csíkszeredában

Február 4-e 2000 óta a rák ellenei küzdelem világnapja. Az előző évekhez hasonlóan a Csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház idén is rendezvényeket szervez ebből az alkalomból.

A rákellenes világnaphoz kapcsolódó csíkszeredai rendezvények kapcsán dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere az intézmény közleményében kifejtette: „A megelőzés az egészségügy és egészségünk egyik alappillére és a kórházban igyekszünk erre odafigyelni. A különböző jeles napokon, világnapokon ezért szervezünk előadásokat, beszélgetéseket, figyelemfelkeltő rendezvényeket”. Mint az igazgató fogalmazott: a rákellenes megelőzés kiemelt figyelmet kap az intézményben és mindig nagy az érdeklődés ezen rendezvények iránt. A menedzser kiemelte: tavaly több százan vettek részt az előadásokon. „Idén az online térbe költöznek át az előadások, biztos vagyok benne, hogy így is sokakhoz eljutnak a hasznos információk” – fejtette ki Konrád Judit.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Fókuszban a megelőzés címmel online előadást szervez 2021. február 4-én, 12 órától a kórház Facebook-oldalán. Az előadáson dr. Péter Attila onkológus szakorvos beszél a gyakoribb daganattípusokról és megelőzési lehetőségeikről. A Facebook-esemény elérhető itt.

Szintén február 4-én, 16 órától Lépések – a daganatos betegek útja a tünetektől a tünetmentességig címmel Zoom-beszélgetést szervez a kórház Dégi Csaba onkopszichológussal és rák-túlélőkkel. A beszélgetésbe való belépéshez, a csatlakozáshoz szükséges Zoom-link. (Azonosító szám/Meeting ID: 944 674 2456. Jelszó: korhaz2021). A beszélgetés Facebook-eseményének linkje elérhető itt.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház égisze alatt, a Szociális Testvérek Társaság erdélyi kerületének szervezésében jött létre 2020 elején a Csíki győztesek támogató csoport daganatos betegek számára. Az idei rákellenes világnap alkalmával, február 4-én 18 órától a csoport keretében előadásokat, beszélgetéseket tartanak Tasnádi Mária és Homa Ildikó pszichológusok, pszichoterapeuták irányításával. Csatlakozni a következő linken lehet.

A Csíki Győztesek támogató csoport szervezésében szentmisét is bemutatnak Csíkszeredában a rákos betegekért: február 5-én, pénteken 18 órakor a Milleniumi templomban, feburár 6-án, szombaton 17 órától a Szent Ágoston templomban. Várják az érintetteket, családtagjaikat, orvosokat, ápolókat.

(Borítókép: Hargita Megyei Sürgősségi Kórház Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?