banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Íme egy videó a történelem legpusztítóbb járványairól: a koronavírus is köztük van

A MetaBallStudios YouTube-csatorna videóban mutatta be az emberiség elmúlt kétezer éve során felbukkanó járványok pusztítását: a betegségekben elhunytak (kerekített) számát egymás tetejére állított koporsók jelenítik meg. Az így felépülő, nem éppen vidám tornyok a felhőkarcolók, a Szabadság-szobor és az Eiffel-torony fölé emelkednek, írja a divany.hu portál.

A lista élen járó betegsége a „fekete halál”, vagyis a pestisjárvány, ami a 14. században pusztított Európában. Megközelítőleg 200 millió áldozatot követelt, ezzel a halottak koporsóiból felépülő torony 3 kilométer magasra emelkedne, vagyis harmadakkora lenne, mint a Föld legmagasabb hegye, a Mount Everest.

A dobogó második fokán a 16. században az Újvilágban kitört feketehimlő-járvány áll. A betegséget a konkvisztádorok hurcolták be az amerikai kontinensre, és mivel az őslakosokat semmilyen szerzett vagy öröklött immunitás nem védte a kór ellen, rekordszámban pusztultak el a betegségben: a halálozások száma 56 millió körül volt.

A harmadik helyen a 20. század legpusztítóbb betegsége, a spanyolnátha és az 540 körül dúlt első nagy európai pestisjárvány, a bizánci császárról elnevezett Justinianus-pestis osztozik: mindkét kór kb. 50-50 millió áldozatot követelt. Negyedik helyen a HIV/AIDS-járvány áll, amely 1981-től napjainkig 32 millió ember halálát okozta.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
Érdemes megjegyezni, hogy a videó 2020 áprilisának elején készült – ma, egy évvel később, a Covid-19 igazolt áldozatainak száma 2 millió 600 ezer fő körül van. Ezzel a betegség az 1957–58-as ázsiai influenzajárvány (2 millió halott) és a 17. századi nagy pestisjárvány (3 millió áldozat) között helyezkedik el a rangsorban, vagyis a lista középmezőnyébe tartozik.
 
(Nyitókép forrása: MetaBallStudios YouTube-csatorna)

Kapcsolódók

Kimaradt?