Így pompázik a kolozsvári botanikus kert

Kolozsvár botanikus kertje a dél-kelet-európai térség egyik leggazdagabbja, több mint 11 ezer növényfajával. A kert 14 hektáron fekszik, és megtalálható benne dísznövények részlege, sziklakert, rozárium, japánkert, és külön részlege van a kaktuszoknak és pozsgásoknak is. Még virágoznak a tulipánok, a szegfüvek és az árvácskák, de a kora nyári idő beköszöntével sok más növény virága is bimbózik. Egy kis csendért, egy jó sétára, olvasásra is érdemes elmenni a botanikus kertbe. Mutatjuk, hogyan nyílik a több tízezer virág.

Fotók: Borsi Balázs

Mint Macalik Kunigunda, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének oktatója korábban elmondta a Maszolnak, az Alexandru Borza Botanikus kert volt az első Kolozsváron, ám nem a mostani helyszínén alakították ki eredetileg, hanem a gróf Mikó Imre adományozta Mikó-kertben. Mikó az Erdélyi Múzeum Egyesületnek adományozta a területet, 1872-ben pedig az egyesület ötven évre átengedte a füvészkertet az akkor alakult Ferenc József Tudományegyetemnek.

Ahogy gyűltek a növények, kezdett szűkös lenni a hely, így Richter Aladár akkori igazgató az 1900-as évek elején megvásárolta a Majális utcában a mostani terület nagy részét. Végül Alexandru Borza vezetése alatt kezdődött meg a kert átköltöztetése az új helyszínre, és 1925-ben nyitották meg a nagyközönség előtt.

Jelenleg a dísznövény részleg a legpompásabb, itt minden évszakban fellelhető valamilyen virágzó növény. Koratavasztól a hóvirágok, jácintok, tulipánok, árvácskák és nefelejcsek fogadják a belépőt a franciakert mintájára berendezett részlegen. Napjainkban körülbelül 30 ezer tulipán nyílik a kertben. A sziklakertnél, amely a dísznövények részlege után következik, elsősorban alpesi és szubalpesi növények találhatók meg, főleg a helyi flórából származó fajok, ettől nem messze pedig a rózsakert van, több mint 400 rózsafajtával.

Ha tovább haladunk az úton, akkor különböző növényföldrajzi régiók flóráját és vegetációját mutatják be, majd ezt követi egy rendszertani rész, a japánkertben pedig ázsiai növényekkel ismerkedhetünk meg. A kert óriási üvegházában van külön részlege a kaktuszoknak és pozsgásoknak is, valamint a trópusi növényeknek is külön rész van szánva.

A kertben létrehoztak a látássérültek számára látogatható részt is, ott ők is megtapasztalhatják különböző érzékszerveikkel a növényeket, idéntől pedig három minikönyvtár várja az érdeklődőket. A szabadpolcokat a japánkertben, a víztoronynál és az üvegházak bejáratánál találhatjuk meg, a könyveket helyben is lehet olvasni, és haza is lehet vinni, majd visszaszolgáltatni. A botanikus kert reggel 9 és este 8 között várja a látogatókat, a melegházak pedig reggel 9 és este 6 között tartanak nyitva.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?