Hiába jó a víz minősége, tilos a fürdőzés a tavakban

A háromszékiek és környékbeliek a „Fürdeni tilos!” táblák ellenére a nyári hőségben szívesen csobbannak a Rétyi- vagy a Besenyői-tóban, a hatóságok azonban ezt nem hagyták jóvá.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság a nyári időszakban kéthavonta ellenőrzi a Rétyi- és a Besenyői-tó vizének minőségét. Az eredmények alapján azok alkalmasak a fürdésre, ugyanis a mintákban nem mutattak ki a megengedettnél több mikroorganizmust, ám nemcsak a víz minősége meghatározó szempont ahhoz, hogy egy tó vizét fürdésre alkalmasnak nyilvánítsák, hanem biztonságossá és higiénikussá is kell tenni a környékét.

A háromszéki hatóságok nem adhatják meg a működési engedélyt, mert a természetes vizek nem teljesítik a többi feltételt, vagyis egyetlen tó partján sem biztosított az illemhely, a kézmosási lehetőség, az ivóvíz, a zuhanyzó, a hulladékgyűjtő és a szennyvízcsatorna.A Rétyi-tó madártávlatból | Fotó: Visit Covasna

Mivel a Rétyi- és a Besenyői-tó vize legalább közegészségügyi szempontból megfelelő, így nem áll fenn a megbetegedés veszélye, ám mivel nem biztosított a fürdőzők felügyelete, nagyobb a fulladás kockázata. Ugyanakkor a Rétyi-tavat egyre inkább ellepi az örvös szúrós átokhínár, ami miatt a közegészségügyi hatóság már nem tudja megfelelően ellenőrizni a vizet.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha a természetes fürdővíz szennyeződik, a lenyelésével bakteriális, vírusos és parazitás betegségek jelentkezhetnek. A háromszéki helyzet nem egyedi, hiszen Erdélyben egyetlen természetes tónak sincs fürdőzésre vonatkozó működési engedélye – a gyógyvizes tavak, amilyen a szovátai Medve-tó, nem esnek az engedélyeztetés hatálya alá. Romániában mindössze ötven természetes fürdőhelynek van közegészségügyi működési engedélye, ebből 49 a Fekete-tenger partján, az 50. pedig a Tulcea városban található Ciuperca-tó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?