Gaál Ottó 27 nyelven beszél, elárulta a hatékony nyelvtanulás titkát

Összesen 27 közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik Gaál Ottó. A nyelvzseniként is számontartott magyarországi származású nyelvész rájött, hogyan lehet egyszerűen megtanulni a nyelveket, kidolgozta a saját módszertant és ma már ez alapján tanítja a nyelvek szerelmeseit.

Angol, spanyol, olasz, francia, svéd, német, norvég, dán, eszperantó, bolgár, holland, orosz, portugál, szlovák, cseh, szerb, horvát, lengyel, román, török, finn, újgörög, észt, szlovén, ukrán, albán és litván Gaál Ottó megtanult idegennyelveinek sorrendje.

Hogyan kezdődött?

Gaál Ottó a Maszolnak elmesélte, a szüleitől kapta a nyelvek szeretetét, tőlük jött az indíttatás. „Édesapám felvidéki, az ipolysági gimnáziumban 6 nyelven tanult, édesanyám is nyelvtanár volt, így nem volt nehéz a nyelvek irányába elindulnom” – fejtette ki. A gyermekének is továbbadta ezt a rajongást, ugyanis lánya a Cambridge-i Egyetemen végzett mesternyelvész, ősztől ezen az egyetemen tanít doktoranduszként nyelvészetet.

A nyelvész és lánya | Fotók: Gaál Ottó személyes archívuma

Kiderült, Gaál Ottó már nagyon fiatalon letett négy nyelvvizsgát, már korán a nyelvek szerelmese lett. „Ezután külföldre kerültem, főleg Skandináviában éltem, ahol megtapasztaltam, mi az, ami igazán fontos, és mi az, amit feleslegesen tanítanak meg a hagyományos nyelvkönyvek. A beszéd fontosságát emelném ki a nyelvek tanulásakor, amelyet önálló gyakorlással otthon, önellenőrzésre módot adó kétnyelvű anyaggal, és a hangos fordítással tudunk elérni” – osztott meg velünk a nyelvész.

Új nyelveket is megtanulna

Hiába beszél már 27 nyelven, Gaál Ottó a jövőben szeretne még többet elsajátítani. Elmondása szerint a polinéz nyelvek nagyon érdeklik, például a tahiti, hawaii, maori. Tervei szerint a távolabbi jövőben egyszerre tanulja és írja is az adott nyelven a tananyagot.

Egyébként kedvenc nyelve a norvég, a brazil, az újgörög. Legnehezebbnek pedig az izlandit tartja. Elmondta, legutóbb a török nyelv tanulási módszertanán dolgozott, legközelebb pedig a perzsát tanulná meg, miközben tananyagot is szerkeszt hozzá.

Mi a titok?

A Kreatív Nyelvtanulás módszertanát Gaál Ottó dolgozta ki 1990-ben. 2023-ban lányával, Gaál Lucácal átdolgozta és továbbfejlesztette a tananyagok egyes részeit, így kettejük közös szerzeménye immár a tananyagok jó része, s ez a munka folyamatosan halad, nyelvről nyelvre, tananyagról tananyagra.

Gaál Ottótól megtudtuk, összesen 16 nyelven készült el a tankönyve, és a tanulás teljesen az alapoktól indul. „A tananyagban 12 leckére bontva 8000 idegen nyelvű mondatot találunk, minden fejezethez tartozik szószedet és nyelvtani magyarázat, melyek segítségével a tanuló hangosan fordítja célnyelvre a tananyag mondatait – ez a módszer lényege”, fejtette ki a nyelvész. Gaál Ottó szerint a titok az, hogy a 8000 mondat lefordítása kiváló beszédkészséget alakít ki.

Gaál Ottó és tanítványai

Úgy véli, az agyat át kell állítani az idegen nyelv szerkezeteire, ez csak akkor sikerül, ha rengeteget gyakoroljuk a célnyelvre fordítást, és kialakulnak az idegen nyelv szerkezetei. Ehhez elég a tankönyvekben szereplő nyolcezer példa, adok a tananyagomban, előzetes szókinccsel és magyarázatokkal magyarul, valamint idegen nyelven. Volt olyan tanítványa is, aki 3 hónap alatt sikeresen letette a nyelvvizsgát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?