Előkerült egy torta, amely a második világháború idején készült

Német kutatók 79 éves mandulás-mogyorós torta maradványaira bukkantak egy lübecki pincében – számolt be a Live Science alapján az ng.24.hu portál. A sütemény a város második világháborús bombázása során szenesedett el.

A helyi önkormányzat közleménye alapján még mindig felismerhető a sütemény, rajta a cukorból készített dekorációk is jól kivehetőek. A felfedezés bepillantást nyújt a világháborús pusztítás mindennapjaiba.

Fotó: MARCUS BRANDT/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

A brit légierő 1942. március 28-án éjszaka és a következő nap hajnalban bombázta a várost. Dirk Rieger, Lübeck örökségvédelmi hatóságának régésze szerint a nem katonai, németországi célpontot az angliai Coventryt 1940-ben ért csapás miatt, bosszúból támadták a brit gépek. A most feltárt sütemény megégett ugyan, de sikerült átvészelnie, hogy ráomlott a felette álló épület.

A tortát 2021 áprilisában találták meg egy, az óvárosban folyó építési munkálat során. Az érintett pincében tányérokat, kanalakat, késeket és egy bakelitlemezt is feltártak. A szakértők megkezdték a közel 80 éves torta helyreállítását, a cél az, hogy kiállítsák a különleges leletet. Rieger szerint a sütemény a háború borzalmai mellett a vidámságról is szól: el lehet képzelni, ahogy egy család épp ünnepségre készült, megterített, miközben zenét hallgatott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?