Egy tanulmány szerint a romániai társadalom még mindig elfogadja a nők elleni erőszak bizonyos formáit

A romániaiak nagyobb mértékben helytelenítik a nők elleni agressziót, mint 20 évvel ezelőtt, de még mindig nagymértékben elfogadják a nők elleni erőszak bizonyos formáit – derül ki egy tanulmányból, amelynek részleteit a Filia Központ pénteken készül bemutatni.

A szervezet kedden kiadott közleménye értelmében a közvélemény-kutatásban részt vevő minden negyedik válaszadó elfogadhatónak tartja, hogy a férfi rendelkezzék párja jövedelme fölött. Minden negyedik válaszadó azt is természetesnek tartja, hogy a nő nem mehet el szórakozni partnere nélkül.

A válaszadók közel egynegyede (23 százalék) elfogadhatónak tartja, hogy a partnere megtiltsa a nőnek, hogy baráti társasága legyen. A megkérdezettek 19 százaléka kevésbé vagy egyáltalán nem tartja súlyosnak, ha egy nőt megerőszakolnak, miután beleegyezett, hogy felmegy egy férfi lakására, és 12 százaléka pedig azt nem tartja súlyosnak, ha egy kihívóan öltözött nőt erőszakolnak meg.Illusztráció | Fotó: Pixabay

A közvélemény-kutatás arra is kitér, mi az oka annak, hogy az erőszakot elszenvedett nők többsége nem fordul a hatóságokhoz. A megkérdezettek 96 százaléka úgy véli, hogy féltik az életüket és/vagy gyermekeik életét, 86 százaléka szerint pedig a nők nem hiszik, hogy a hatóságok meg tudják őket védeni. A romániaiak 85 százaléka úgy véli, hogy az áldozatok azért nem fordulnak a hatóságokhoz, mert szégyellik magukat, és nincs lehetőségük külön költözni. „Az a tény, hogy 20 év alatt állandó maradt azok aránya, akik a nők fölötti gazdasági, társadalmi és pszichológiai ellenőrzést elfogadhatónak tartják, a nők elleni erőszaknak kedvező strukturális tényezők jelenlétére utalhat” – derül ki a tanulmányból.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A nemi alapú erőszak kérdését és helyzetét felmérő tanulmány „A tudás hatalom! – Kutatás és érdekérvényesítés a nemi alapú erőszak kérdésével foglalkozó politika javításáért” című projekt keretében készült el, amit Németország romániai nagykövetsége finanszírozott. A tanulmány az első ilyen jellegű Romániában az elmúlt 20 évben; a romániaiak nők elleni erőszakkal kapcsolatos viselkedését és felfogását, az erőszak társadalmi toleranciájának mértékét, az illetékes hatóságokba vetett bizalom szintjét, valamint a nemi alapú agresszió áldozatai előtt álló akadályokat méri fel.Illusztráció | Fotó: Adobe Stock

„A nemi alapú agresszió elfogadhatatlan. Ez az agresszió gyakran a képviselet és a jogok terén tartósan fennálló egyenlőtlenségek, a hatalommal való visszaélés és a tisztességtelen gyakorlatok eredménye. Továbbra is az egyik legszélesebb körű emberi jogsértés a társadalmakban, szociális, gazdasági vagy országhatároktól függetlenül. És gyakran a hallgatás kultúrája fedi el. Ahhoz, hogy megtörjük ezt a csendet, hogy lehetővé tegyük az objektív kiértékelést és vitát nyissunk a témáról, létfontosságúak az adatok” – jelentette ki Peer Gebauer bukaresti német nagykövet.

Kapcsolódók

Kimaradt?