Egy felmérés szerint a diákok negyedétől már kértek meztelen fotókat

A World Vision kutatásából kiderült, hogy a diákok 17 százaléka tapasztalt már szexuális abúzust az iskolában, leginkább a diáktársai részéről, a tanárok 30 százaléka viszont vonakodna jelenteni az ilyen eseteket, hacsak nincs konkrét bizonyítékuk a zaklatásra. A válaszadó diákok közül ugyanakkor csak minden ötödik fordulna tanárához segítségül.

A World Vision által készített felmérés eredményeit az oktatás világnapján tették közzé. A megkérdezett hétszáz diákból minden negyedik (24 százalék) azt vallotta, hogy kapott már szexuális tartalmú verbális megjegyzéseket, de a válaszadók 17 százalékát már fizikailag is zaklatták, leginkább diáktársaik vagy idegen személyek. A gyerekek nemcsak az iskola területén vannak kitéve szexuális zaklatásnak, hanem az utcán és a virtuális térben is. Több mint 26 százalékuk válaszolta azt, hogy küldtek már nekik meztelen fotókat és kérték tőlük is ugyanezt. A tinédzserek közel 22 százaléka állítja, hogy a beleegyezésük nélkül érintették meg a testüket, 21 százalékukat pedig az utcán is zaklatták.

Illusztráció: Pixabay

A fiatalok ugyanakkor nem mernek vagy szégyellnek személyesen segítséget kérni, 16 százalékuk szívesebben jelentené be online a zaklatást, és a tanárok egynegyede is ezt a módszert választaná. Az erre a kérdésre válaszoló diákok inkább a szüleiknek számolnának be a történtekről, a legkevésbé a tanáraikban bíznak, csak minden ötödik fordulna tanárához segítségül.

A felmérést 2022. szeptember 23. és 30. között végezték, a kérdőívet közel hétszáz diák töltötte ki. Köztük vidéken (69,6%) és városi (30,4%) környezetben élők, illetve közép- (77,6%) és általános iskolások (22,4%). A tanároknak szóló kérdőívet 451-en töltötték ki, vidéki (44%) és városi (56%) pedagógusok. A szülőknek szóló kérdőívet ezren töltötték ki, leginkább vidékiek (72,3%).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?