Kutatás: elterjedt európai parlamentekben a nők zaklatása és fenyegetése

Meglehetősen elterjedt a nőkkel szembeni szexizmus, zaklatás és erőszak az európai parlamentekben - derült ki egy friss kutatásból.

Az Interparlamentáris Unió és az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által készített interjúk során 123 nőt szólaltattak meg - köztük 81 parlamenti képviselőt és 42 személyzeti alkalmazottat -, 45 európai országból. A kutatás konklúziójában megjegyzik: ilyen kis mintával egyfajta pillanatképet kaphatunk arról, hogy a munkakultúra hogyan fest Európa parlamentjeiben.

A megkérdezett nők 46,9 százaléka elmondta: kapott már halálos fenyegetést, vagy mondták neki, hogy meg fogják erőszakolni, illetve megverik. 68 százalékot illettek szexista megjegyzésekkel a külsejük és nemi sztereotípiák miatt, 24,7 százalékot ért szexuális zaklatás.

A parlamenti képviselők 85,2 százaléka pszichológiai erőszakot tapasztalt már az országgyűlésben. Kiderült az is: a személyzeti alkalmazottakat gyakrabban érik abúzusok: szexuális erőszakot 40,5 százalékuk tapasztalt, míg a parlamenti képviselők 25 százaléka.

"Ki ez a nő? Nincs abban a helyzetben, hogy kijelentéseket tegyen!"

Az interjúkból idéznek is: előfordult egy meg nem nevezett parlamentben, hogy egy képviselőt egy férfi munkatársa megütött egy üveggel. A nő leesett és megsérült. A parlamenti etikai bizottság azonban nem akart semmit tenni, de szerencsére több női képviselő összefogásával felfüggesztették a támadót.

Más elmondta: ultrakonzervatv vagy antifeminista oldalakról, bár politikai okokból történő, szervezett támadásokat tapasztaltak, amelyek eszközéül a szexizmust választották: "az ellenfeleimnek nincs sok politikai érvük, tehát mint nőt támadnak meg". "Amikor oktatási mniniszter voltak, megtámadtak a vallási hatóságok. »Ki ez a nő? Nincs abban a helyzetben, hogy kijelentéseket tegyen!«"

Egy képviselő elmondta, azzal zaklatták, hogy nem tesz eleget az elvárt "női szerepeknek". "A nőknek dekoratívnak kellene lenniük és a nemzeti nézeket kellene osztaniuk. Ez a mentalitás terjed, különösen szociális hálükon, akkor a férfias és agresszív nyelvezet vonzó a férfiak (és nők) számára, akiknek ki kell engedniük a gyűlöletüket" - fogalmazott a névtelen megszólaló.

A kutatás készítői megjegyzik: a legtöbb európai parlamentben nem léteznek mechanizmusok a visszaélésekkel szembesülő nők számára. Ráadásul az esetek többségében nem is jelentik az eseteket: a parlamenti képviselők 23,5, a személyzeti alkalmazottak 6 százaléka jelentett szexuális zaklatást, a képviselők 50 százaléka jelezte, amikor fenyegették.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?