Az emberek 5 százaléka valósítja csak meg a gyermekkori álmait a munkavállalás terén

A mostani felnőttek legnagyobb része pedagógus szeretett volna lenni gyerekkorában.

Az élet nagyon nem vág egybe a gyermekkori álmokkal, legalábbis a munkavégzés tekintetében, derítette ki az ez egyik vezető hazai munkaközvetítő portál, a BestJobs. A platformnak a felhasználók körében végzett felméréséből kiderül, hogy az munkavállalók mindössze 5 százaléka dolgozik azon a területen, melyről gyermekként álmodozott.Ők még tanárok és pilóták szeretnének lenni | Fotó: AdobeStock

A megkérdezettek 45 százaléka pedagógus szeretett volna lenni, 18 százalékuk pilóta, 10 százalék ügyvéd, 9 százalék szakács, 7 százalék pedig orvos. A válaszadók ehelyett értékesítési szakemberek, mérnökök, marketingesek, informatikusok vagy könyvelők lettek.

A BestJobs arra is kíváncsi volt, miért nem valósították meg az álmaikat a felmérés résztvevői. 55 százalékuk a megkomolyodást, éretté válást nevezte meg okként, 36 százaléknak a tanulmányai határozták meg a pályaválasztását, 9 százalékot pedig a szülei befolyásoltak.

Bár a válaszokból ez nem derül ki, az álmoktól eltérő szakmai életpálya nagyrészt a munkaerőpiaci realitások következménye, ugyanis nincs szükség évente több tízezer új tanárra, tanító- és óvónőre, s pilóták ezreire sem.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?