banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Agyzsugorodást okoz a dohányzás

Csökkenti az agy méretét a napi rendszerességű dohányzás, ezt egy 28 000 ember részvételével készült új tanulmányból állapították meg, írja a 24.hu portál. A Live Science cikke szerint a tudósok már korábban is megfigyelték, hogy a dohányzók agyának átlagosan kisebb a térfogata, de eddig nem voltak biztosak benne, hogy a dohányzás okozza-e az agy zsugorodását, vagy az eleve kisebb aggyal rendelkezők nagyobb eséllyel szoknak rá a cigarettára.

A kutatásoknak köszönhetően viszont most már bizonyos, hogy agyzsugorodás és dohányzás között kapcsolat van. Az eredmények alapján a napi szinten dohányzók agytérfogata átlagosan 7,1 köbcentiméterrel kisebb. Szürkeállományuk, amelyben az agysejtek találhatók 5,5 köbcentiméteres, a neuronokat összekötő idegrostokból álló fehérállományuk pedig 1,6 köbcentiméteres csökkenést mutatott.

Illusztráció forrása: Unsplash

Jó hír, hogy a vizsgálatok szerint a leszokás visszafordíthatja a térfogatvesztést, azonban az agy feltehetőleg sosem nyeri vissza egészséges méretét. Mivel az agy zsugorodása kapcsolatban van az olyan betegségek kialakulásával, mint az Alzheimer-kór, a tudósok szerint elképzelhető, hogy a dohányzás is összefügghet ezen kórságokkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?