A világ legöregebb babái: 30 éve lefagyasztott embriókból született ikerpár

Rachel és Philip Ridgeway néhány hete világra jött ikrei új rekordereknek számítanak a lombikbébik között, mert a Nemzeti Embrióadományozási Központ adatai szerint 1992. április 22-én lefagyasztott embriókból fejlődtek idén életképes magzattá és születtek meg 30 évvel fogantatásuk után. Az október 31-én született babák a Lydia és a Timothy nevet kapták, adta hírül a CNN.
 

„Van ebben valami észbontó” – mondta Philip Ridgeway a CNN-nek. „Ötéves voltam, amikor Isten életet adott Lydiának és Timothy-nak, és azóta őrizte az életüket.” Ridgewayéknek egyébként van még négy másik gyermekük, akik 8, 6, 3 és 2 évesek, de egyikük sem lombikprogram vagy donor segítségével fogant, írja az rtl.hu.

Lydia és Timothy embrióit egy névtelen házaspár számára hozták létre 1992-ben in vitro megtermékenyítéssel. A férj az 50-es évei elején járt, és egy 34 éves petesejtdonort használtak. Az embriókat 1992. április 22-én fagyasztották le, majd három évtizeden át tárolták őket folyékony nitrogénben, közel -200 Celsius-fokon.

Az embriókat egy nyugati parti termékenységi laboratóriumban őrizték 2007-ig, amikor az embriókat létrehozó pár a Tennessee állambeli Knoxville-ben található Nemzeti Embrióadományozási Központnak adományozta az embriókat, abban a reményben, hogy egy másik pár felhasználhatja őket. Így kerültek végül 2022-ben a Ridgeway-házaspárhoz, akik kifejezetten kérték, hogy a legrégebb óta születésre várakozó embriókat ültessék be Rachel Ridgeway méhébe. A procedúra során három embriót ültettek be, és közülük végül kettő bizonyult életképesnek.

Fotó forrása: Facebook | ATK News

Az orvosok szerint onnantól, hogy egy embriót mínusz 200 fokon lefagyasztanak, gyakorlatilag bármeddig lehet tárolni. A biológiai folyamatok ezen a hőmérsékleten teljesen leállnak, így mindegy hogy meddig tartják lefagyasztva a megtermékenyített petesejteket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
 

Kapcsolódók

Kimaradt?