Ilyen oroszlánok még soha nem jöttek világra

Az intézet szakértői a nőstény afrikai oroszlánok reprodukciós rendszerét kutatják, másfél évnyi kísérletezés után értek el sikereket. Az áttörő eredmény megismételhető a tudósok szerint, így azt remélik, hogy a technika alkalmazható lesz más veszélyeztetett nagymacskák megmentésére is.

Andre Ganswindt, a Pretoriai Egyetem emlőskutató intézetének munkatársa elmondta, hogy egy egészséges oroszlántól gyűjtöttek hímivarsejtet a megtermékenyítéshez. A szakemberek legnagyobb örömére a kísérlet pár próbálkozást követően sikerrel járt.

Az eredmények részben Isabel Callealta spanyol állatorvos és Andre Ganswindt kutatásának köszönhetők. Callealta arra képzett ki oroszlánokat, hogy közvetlenül a kerítés mellé feküdjenek, ahol könnyen vérmintákat vehetnek tőlük a hormonszintjük és így az inszemináció ideális időpontjának meghatározása érdekében. A megtermékenyítést a Pretoriától 80 kilométerre északnyugatra lévő Ukutula Conservation Centerben végezték.

Mérföldkő a veszélyeztetett fajok védelmében

Az, hogy az első mesterséges megtermékenyítéssel fogant oroszlánkölykök – egy hím és egy nőstény – természetes hazájukban születtek augusztus 25-én, fontos mérföldkő Dél-Afrika számára – fogalmazott Imke Lueders kutató. Az asszisztált reprodukciós módszer újabb eszköz az állatvédelemben, de természetesen nem az egyetlen megoldás, amelyet a veszélyeztetett fajok védelme érdekében használhatnak – tette hozzá.

Az állatvédelmi szervezetek bírálták a módszert

Egy – tizennyolc nemzetközi és afrikai állatvédelmi szervezetből álló – csoport levelet írt a kutatóknak. Eszerint nem támogatják a kutatást, de elismerik, hogy a mesterséges megtermékenyítés segíthet más veszélyeztetett vadmacskák, például a gepárdok védelmében.

Mark Jones, a Born Free Alapítvány munkatársa megjegyezte, hogy a fogságban élő oroszlánok tenyésztésének ipara Dél-Afrikában kizsákmányoló és profitorientált. Bevételét oroszlánkölykök simogatásából, oroszlánsétáltatásból, trófeavadászatból és oroszláncsontvázak kereskedelméből szerzi, és semmivel sem járul hozzá a faj megőrzéséhez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?