A petárdázás emberre és állatra nézve egyaránt veszélyes: komoly büntetést szabnak ki a szabályszegőkre

Szilveszter éjszakájának közeledtével egyre gyakrabban hallani a petárdák robbanását, sokan ugyanis figyelmen kívül hagyják azokat a veszélyeket, amelyeket ezek a pirotechnikai eszközök jelenthetnek használóikra, a környezetükben tartózkodókra, vagy az állatokra. Pedig az eszköz használatával könnyedén kárt tehetnek saját maguk és mások testi épségében, illetve a robbanással együtt járó erős fény- és hanghatások ijedtséget, súlyos esetben pedig pánikrohamot válthatnak ki az embereknél és az állatoknál egyaránt, figyelmeztet Facebook-bejegyzésében a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség.

A 126/1995 törvény értelmében a tiltott pirotechnikai eszközök használata három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Nem minősülnek tiltottnak az 1 és P1 kategóriájú pirotechnikai eszközök, különböző csillagszórók és kisebb fáklyák, azonban ezek beszerzése is kizárólag engedéllyel rendelkező eladóktól történhet.

Fotó: Adobe Stock

A pirotechnikai eszközök engedély nélküli árusítása bűncselekménynek minősül, amely értelmében a hatóságok elkobozhatják az eszközöket, illetve bűnügyi eljárást indíthatnak az árusító személy ellen, részletezik a rendőrség munkatársai, akik idén, akárcsak az eddigi években, arra kérik a közösséget, hogy legyenek megfontoltak, és a petárdára vagy különböző rakétákra szánt összeget lehetőségük szerint inkább használják jótékony célra, segítsenek vele embertársaikon vagy az állatokon, vásároljanak vele ételt vagy tápot, hisz "ami önöknek csupán néhány percig tartó örömet, szórakozást jelent, az mások számára életre szóló traumát okozhat".

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?