A közös főzés párterápia – íme a séf ajánlata Bálint-napra

A páros főzés mindig kutya-macska módjára ugrasztja össze a feleket, vagy lehet akár párterápiás jellegű is? Van az erdélyi konyhának vágyfokozó finomsága? Kérdéseinket a Creative Food Lab megálmodóinak, Berke Sándornak és Berke Krisztina-Ágnesnek tettük fel, akik a szerelmesek napjára különleges témával rukkoltak elő az online térben: páros főzést hirdettek. Az ínycsiklandozó finomságok mellett a párkapcsolatban lévőknek igazán hasznosat ígérnek. Összecsiszolódhatnak, még inkább egymásba szerelmesedhetnek az esemény folyamán.

 

Amikor elkezdték tervezni Valentin-napi ötletüket, Kolozsvár még vörös zónának számított: mivel nem lehetett éttermekbe beülni, azon töprengtek, milyen értéket ajánlhatnak mindazoknak, akik szeretnék meglepni magukat és egymást a szerelmesek ünnepén, de korlátozottak a kimozdulási lehetőségeik. Kezdeményezésük központi helyszíne végül a konyha lett, ami elmondásuk szerint szokványosból bármikor különlegessé varázsolható, ha kiemelt figyelmet szentelnek neki.

Hiába szorulnak Bálint-napon otthonaikba a szerelmesek, a páros főzéshez csatlakozva különlegessé tehetik saját konyháikat: ha új ételekkel kísérleteznek benne, ha együtt főznek a lakásban, máris újszerű érzés vegyül a levegőbe. Apróságoknak tűnhetnek ugyan, de jelentőségteljes alkalmakon az egyediség érzetét az is megalapozza, ha a ritkán használt ünnepi abroszaikat is előkapják, és odafigyelnek arra, hogy igényesen terítsenek, vagy olyan dolgokat is feltegyenek az asztalra, ami csupán esztétikai szereppel bír, és a hétköznapok rohanásában biztos nem kerülne terítékre – részletezték megkérdezettjeink.

Fotók: Berke Sándor és Krisztina-Ágnes

A főzés, mint párterápia

A párkapcsolatok és házassági kapcsolatok ápolása régóta szívügyük, mert tanúi voltak annak, ahogyan több kedves barátjuk és rokonuk kapcsolata elhidegült és tönkrement, a történések pedig őket is megviselték. Később megbizonyosodtak róla, hogy a kötelékek felbomlása nem csupán elszomorítja őket, hanem egyenesen rossz hatással van saját kapcsolatukra is. Tudatos döntés volt, hogy nem siratják tovább a kisiklott dolgokat, hanem tenni kezdenek a párkapcsolatokért, és elsősorban a saját viszonyukért.

Régebben, néhány barátukkal összefogva, „pároskurzust” szerveztek pároknak és házasoknak, olyanoknak, akik hozzájuk hasonlóan, dolgozni akartak a kapcsolatukon. Ezek az alkalmak (egy „évad” nyolc alkalomból állt) mindig egy jó kis vacsorával kezdődtek. Aztán rövid felvezetések után a párok egymással dolgoztak a legkülönfélébb témákban: kommunikáció, konfliktuskezelés, megbocsátás, szex, após-anyós-nagycsalád, szeretetnyelvek.

Nem csoportmunka és nem is „körbe ülős” történés volt, sokkal inkább hasonlított egy randira: minden párnak külön asztala volt, csak időnként figyeltek arra, aki a beszélgetésindító gondolatokat felvetette. Ezt azóta is hiányolják, így Valentin-nap alkalmából szívesen foglalkoznak ismét régi kedvenc témájukkal – csak most főzéssel is megfűszerezik, világosított fel Berke Sándor és Krisztina.

A közös időtöltésnek párterápiás hatása van, legyen az főzés, beszélgetés, séta, bármi, amiben lényünket, gondolatainkat odaajándékozzuk a másiknak, figyelni akarunk és tudunk arra, aki mellett a munka és mindennapok pörgésében gyakran csak párhuzamosan élünk, vagy éppen túlélünk – vallják a Creative Food Lab megálmodói, akik abban is hisznek, párterápiás hatású lehet egy jó vita is, egy mederben tartott beszélgetés, illetve az, ha a társak megtanulnak jól veszekedni egymással – ebben pedig a közös főzőcskézésnek hangsúlyos szerepe lehet.

A képen: Berke Sándor és Krisztina-Ágnes

Saját tapasztalatból beszélnek, hiszen náluk is különlegesen alakult a páros konyhai tevékenykedés: Sándor csupán öt éve főz, előtte palacsintát és tükörtojást készített némi rendszerességgel. Krisztina viszont jó tíz éve vitte a konyhát, mire Sándor szakácskurzusra kezdett járni. Elmondásuk szerint kissé húzós volt az átmenet, amíg a séf leelőzte technikai tudásban, kreativitásban a háziasszonyt.

Azokban az időszakokban rengeteget veszekedtek, és mindenen összekaptak. Az egyiknek el kellett engednie az addigi rendszereket, elképzeléseket, a másiknak megtanulni jól tálalni a néha forradalmian új, és persze sokszor praktikus újdonságokat. Mivel az életüknek újra kellett rendeződnie a konyhában, nem hiszik, hogy van recept a feladatok jó leosztására. Inkább az a kulcsa a közös főzésnek, hogy a társak nyitottan és rugalmasan kommunikáljanak a kusza folyamatban.

A szerelmesek napján legyen a főzés teremtés, semmint kötelesség

Creative Food Lab nevű projektjüket éppen azért szeretik, mert megfér benne az ízletes borsófőzelék együtt vagy külön a marhadrága tonhal stake-kel. És van, amikor hagyományos velőscsontot értelmeznek újra, vagy a mangót próbálják erdélyiesíteni. Úgy tapasztalják, egyszerű alapanyagokból is lehet fantasztikus ennivalót készíteni, és a drága alapanyagokat is alaposan el lehet rontani, ezért próbálják arra terelni érdeklődőik figyelmét, hogy a szezonális és egyszerűnek tűnő étkeket se vessék meg, legyenek bátrak a kísérletezésben.

A receptek szentségében és tévedhetetlenségében nem hisznek. Szerintük sokkal fontosabb a főzési technológiákat, a konyhai műhelyben végbemenő kémiai folyamatokot, az ételek átalakulásának természetrajzát megérteni és tanulmányozni, mert akkor nem recepteket „kell készíteni”, hanem a mindig frissülő tudást gyakorlatba ültetve kísérletezni és ételeket „teremteni” a konyhán – magyarázta a háziasszony és a séf, kiemelve, hogy főzőműhelyeikben is ez a fajta gondolkodásmód a fő tananyag. Valentin-napi páros főzésről szóló eseményükön szintén előrukkolnak egy különleges receptsorral, amit bárki kedve szerint egyéníthet, saját igényre szabhat. A lazac lesz a főétel, ami könnyen beszerezhető, nem megfizethetetlen, mégis különleges.

Mitől lesz igazán vágyfokozó a Bálint-napi vacsora?

Az erdélyi konyha nagyon gazdag és változatos, rengeteg nép konyhájának az ötvözete, és a legrosszabb, amit tehetünk vele, hogy egy kategóriaként kezeljük – véli a házaspár. Bár van benne egy vonulat, ami leterhelő a gyomornak, elnehezíti a testet és az elmét, és csak aludni szeretne utána az ember, ha a lisztes, zsíros ennivalókat elkerüli, számtalan olyan recept létezik, ami könnyedén elkészíthető és emészthető. A halfélék például könnyűek a gyomornak, ezért is ajánlanak lazacot Valentin-napra.

Konyhájukban sok zöldséget és gyümölcsöt használnak, nyersen, párolva, grillezve készítik azokat, mert vitamindús, könnyed fogások, mégis azt tanácsolják, ha egy hosszú estét terveznek Bálint-napon a romantikára vágyók, amely során nem csak ennének, hanem egy jót beszélgetnének, netán egy ráérőst szeretkeznének is, akkor még a nem megterhelő zöldséges, halas, és a picit bűnösebb desszertekből se egyék degeszre magukat.

A háziasszony és a séf szerint, ha az asztal szépen meg van terítve (abrosz, gyertya, szalvéta stb.) és bónuszként három-négy csendes, gyerekmentes óra is biztosítva van a gyermekes házastársaknak, akkor a felek még a virslinek is örülnek salátával vagy egy rendelt pizzának. A viccet félretéve, valóban hatásosabb a gesztus, mint az étel „extrasága”. A legjobb, ha az ember ismeri a párját, és pontosan tudja, mire vágyik már hosszú ideje, legyen az túróspuliszka, szilvásgombóc, szarvasgomba, nyúlcomb vagy éppen sushi.

A zöldfülű szakácsoknak sem kell idegeskedniük, ugyanis a házaspár szerint a Ratatouille című rajzfilm Gusteau nevű szakácsának igaza van, főzni mindenki tud. Kérdés, hogy akar-e. Érdekli-e? Mert, ha igen, menni fog. Az internet is tele van jobbnál jobb kezdőknek ajánlott videós receptekkel, könnyen elkészíthető fogásokkal. Azt tanácsolják, ki-ki egyénenként mérje fel, és őszintén vallja be főzési vágyának és elköteleződésének mértékét, és ahhoz mérten válasszon egy jó kis receptet a nagy napra.

Könnyebben készíthetőek, illetve nehezebben elronthatóak a saláták, főzelékfélék, krémek, könnyű sültek, mint a csirkemell vagy bizonyos halfogások. De elsőre nem biztos, hogy a lasagne-nak kell nekiesni, hiszen ott a húsos pörkölt rész és a besamel is nagyobb odafigyelést igényel, illetve a csirkecomb is inkább második szint, mert könnyen véres maradhat a hús a csont mellett.

Páros főzőcskézés online: hogyan, hol és mikor?

Sokat gondolkodtak egy olyan formán, aminek nem szab határt a fizikai hollét, ugyanakkor meghittséget nyújthat. Végül online páros főzőterápia mellett döntöttek, aminek keretében egy zárt Facebook-csoportba csatlakozhatnak azok, akik jelentkeznek a főzőterápiára, és választanak egyet csomagjaik közül.

 1. Bekukkantó: A desszert részletes receptje és asztal-terítéshez néhány ötlet. - INGYEN
 2. Mozi-csomag (A világ bármely pontjáról): Alapanyaglista, az előételek és desszert receptjeinek a leírásai, live videó-anyag a főétel elkészítéséhez páros beszélgetéssel tálalva (visszanézhető) - 50 lej/2 fő
 3. Lezser-csomag (Kolozsvár és környéke): Előétel és desszert készen Berke Sándortól, alapanyaglista, az előételek és desszert receptjeinek a leírásai, live videó-anyag a főétel elkészítéséhez páros beszélgetéssel tálalva (visszanézhető) - 150 lej/2 fő
 4. VIP csomag, azaz Valentin Ínyenc Pakk (Kolozsvár és környéke): Előétel és desszert készen Berke Sándortól, alapanyaglista, az előételek és desszert receptjeinek a leírásai, főzésre készen csomagolt alapanyagkészlet, egy finom minőségi bor, játék/beszélgetés ötletek, live videó-anyag a főétel elkészítéséhez páros beszélgetéssel tálalva (visszanézhető) - 250 lej/2 fő
 5. Ajándék vagy támogató csomag: vedd meg bármelyik csomagot ajándékba egy olyan párnak, akinek szerinted ez egy értékes ajándék lenne. (Jelezd nekünk a szándékod, és mi betesszük a csoportba a megajándékozott párt.)

Így kialakulhat egyfajta intimitás is: a jelentkezőknek előre elküldik a bevásárlólistát és a recepteket, az előételeket meg a desszertet elkészíthetik önállóan, teljesen vagy részben a javaslataik alapján. Ha kolozsváriak a jelentkezők, Sándor és Krisztina szívesen elkészíti számukra a finomságokat, és még bort is választanak az étel mellé, sőt néhány páros játék- és beszélgető ötletet is mellékelnek a csomaghoz.

A jelenlévők ezeket készíthetik:

 • Édesburgonyakrém mangós ricotta krémmel
 • Fügés gombakrém konyakos almával
 • Fűszeres céklakrém szarvasgomba olajban marinált házisajttal és sós-diós grillázzsal
 • Szárnyaspástétom vörösáfonyás rozés zselével
 • Narancsban marinált lazac körtekrémmel és pirított hagymával
 • Málnás csokikrémes, könnyed selymességes csokoládés torta

A képen Dávid István és Tünde

A főzés közös része a főétel elkészítése lesz: a szerelmesek narancsban marinált lazacot kreálhatnak körtepürével és pirított hagymával – nem túl bonyolultan, mégis egy picit csavarosan. A főzés folyamatára meghívtak egy másik párt is, akik sok éve szeretik egymást és a konyhát is, és tudnak őszintén és nyíltan beszélgetni magukról és a kapcsolatukról: Dávid Istvánt és Tündét. Együtt fogják készíteni a lazacot, közben pedig beszélgetnek magukról. Mindezt élő videóban közvetítik majd a csoportban, ahol a résztvevők kérdéseket is küldhetnek. A filmező, aki kérdező is egyben, Visky Ábel lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?