banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

A Google Térkép új funkciójának a biciklisek és autósok egyaránt fognak örülni

A mindennapok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében több új funkcióval frissül a Google Térkép. A biciklisek és autósok konfliktusát pedig megkönnyíti a kerékpáros útvonaltervezés lehetőségével, írja a hvg.hu portál.

A Google térképszolgáltatásában eddig is választható volt a kerékpáros útvonaltervezés, ám kifejezetten bicikliseknek szánt navigáció ezidáig nem volt a szoftverben. A most bejelentett újdonságot a szakemberek lite navigációnak nevezik, és a tervek szerint a következő hónapokban teszik elérhetővé a felhasználók számára.

A megoldás az autós navigációhoz hasonlóan működik: mutatja a kiválasztott útvonalat, azt, hogy hol merre kell fordulni, illetve azt is, hogy várhatóan mikorra érkezik meg a kerékpáros. Emellett az útközben tapasztalható szintváltozásokat is, így senkit nem fog meglepni, ha esetleg dombnak felfelé kell tekerni.

 

A lite navigáció használatához rá sem kell majd nyomni a lépésről lépésre navigáció elindítására, már az útvonaltervezési felületen nyomon lehet követni mindent. Sőt: a legfontosabb adatokért nem kell majd megnyitni az appot, az alkalmazás az értesítési sávban is folyamatosan kijelzi majd az információkat.

Mutatja a legkevesebb üzemanyag elégetésével átszelhető útvonalat

Autós közlekedéshez is jött újdonság: az alkalmazás az amerikai felhasználóknak már megjeleníti azt az útvonalat is, ami nem feltétlenül a legrövidebb, de a legkevesebb üzemanyag elégetésével juttatja el a sofőröket az úti célhoz. A Google becslése szerint, ha ezeket az útvonalakat választják a felhasználók, nagyjából egymillió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülhet a légkörbe.

 

Az autós funkciót 2022-ben teszi majd elérhetővé a Google az európai felhasználók számára, a biciklis navigáció viszont már a következő hónapokban is elérhető lesz.

(Nyitókép forrása: Unsplash | henry perks)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?