Útmutató: így készítse fel autóját a télre

A téli hideg az autót jobban igénybe veszi. A biztonságos közlekedés érdekében bizonyos előkészületeket minden sofőrnek be kell iktatnia az ősz folyamán, ugyanis az autó téliesítése nem áll meg a téli gumik felszerelésénél. A Lifehacker útmutatója alapján a legtöbb teendőt minden sofőr egyénileg is elvégezheti.

Ellenőrizze a guminyomást

Hideg hatására csökken a nyomás az abroncsokban, tehát, ha nem is cseréltet gumit a sofőr az autóján, mert négyévszakosokat használ, tél beállta előtt mindenképp ellenőriznie kell az aktuálisak nyomását. A csökkent nyomás ugyanis veszélyes helyzeteket eredményezhet, ezért a csúszós, latyakos téli utakon különösen fontos, hogy a gumiabroncs megfelelően tapadjon. Benzinkúton kérésre készségesen elvégzik ezt a munkát, ott még a gumikat is felfújják a sofőr helyett.

Készítsen be egy jégkaparót

Télen szinte mindennapos, hogy a szélvédőt egybefüggő jégréteg fedi. Ilyenkor jól jön, ha van kéznél egy jégkaparó vagy esetleg egy jégoldó spray, amivel könnyűszerrel eltávolítható a jég. Létezik olyan is, aminek a másik fele egy kefében végződik, ezért a karosszérián felhalmozódó hó is lesöpörhető vele, írja a divany.hu portál.

Cserélje ki az ablaktörlőket

Az ablaktörlők általában csak egy-két évet bírnak ki, télen viszont a látási viszonyok is rosszabbak, ezért nem árt, ha ősszel időt fordít ezek cseréjére is. Az ablakmosó tartály feltöltése is fontos: értelemszerűen a folyadék téli változatával töltse fel, mert az segít a szélvédőre lerakódott jég feloldásában.

Ellenőrizze az akkumulátort

A nagy hidegben az akkumulátornak több energiát kell fordítania a motor beindítására, illetve gyorsabban is merül, emiatt előfordulhat, hogy egy fagyos reggelen nem fogja tudni beindítani az autóját. Ne várja meg, amíg megtörténik a ba: ellenőrizze az akkumulátor állapotát, és ha szükséges, töltse fel vagy cserélje ki.

Nézesse meg a hűtőfolyadékot is

Amennyiben nem elég alacsony a fagyáspontja, a hűtőfolyadék megfagyhat, ami komoly károkat okozhat a motorban. Nézesse meg ezt is: ha a kapott érték mínusz 30 Celsius-fok feletti, a hűtőfolyadék megérett a cserére, illetve előbb-utóbb szükségessé válhat az utántöltése is.

Állítson össze egy túlélőcsomagot

Készüljön fel a legrosszabbra, és az egyébként is kötelező láthatósági mellény és elsősegélykészlet mellett szerelkezzen fel elemózsiával, vízzel, meleg pokróccal, bikakábellel és hólánccal, így egy esetleges lerobbanás következtében sem kell sokáig fagyoskodnia az úttesten.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?