Emlékeztető autósoknak: mikor kötelező a téli gumi használata?

A romániai hegyek egy részében néhány napja télies az időjárás. Az avocatnet.ro jogi portál összeállításában emlékezteti az autósokat arra, hogy milyen körülmények között kötelező a téli gumi használata.

A 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet (KRESZ) szerint akkor köteles a gépkocsi-tulajdonos téli gumikkal felszerelni a járművét, ha havas vagy jeges úton készül közlekedni. Ez a kötelezettség nincs időponthoz (hónaphoz, évszakhoz) kötve, kizárólag az útviszonyoktól függ. Vagyis ha száraz az út, egy autós nyári gumival is büntetlenül útnak indulhat. Akkor sem bírságolhatják meg, ha történetesen szinte az egész országban hózápor van, de a zord időjárás elkerüli azt az útszakaszt, amelyen éppen tartózkodik.

A KRESZ szerint a téli gumik kötelező használatára vonatkozó előírás megszegése a negyedik büntetőkategóriába tartozó kihágásnak számít, vagyis 9-től 20-ig terjedő büntetőpont jár érte. Ez pénzben kifejezve 1305 és 2900 lej közötti bírságot jelent. Emellett a kihágást megállapító rendőr bevonhatja a személygépkocsi forgalmi engedélyét is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?