Így előzze meg a cukorbetegséget – dietetikust kérdeztünk

Június 27. a cukorbetegek világnapja, amely lehetőséget ad felhívni a figyelmet a betegségre, a megelőzési lehetőségekre. Szilágyi Karola dietetikust, táplálkozási szakértőt a cukorbetegségről, típusairól és megelőzéséről kérdeztük. 

Mi pontosan a cukorbetegség? Milyen típusai vannak?

A cukorbetegség (diabétesz) a glükóz feldolgozási zavara, ami alatt a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiányát vagy a szervezet inzulinrezisztenciáját értjük. A szükséges mennyiségű inzulin hiánya miatt a sejtek nem képesek a vérből a glükóz felvételére, így a vércukorszint megemelkedik. A magas cukorszint kihat a szervezet fehérje-, zsír-, cukor-, elektrolit- és energiaegyensúlyára.

A cukorbetegségnek több típusát ismerjük: az 1-es típusú cukorbetegség a szervezet inzulintermelő képességének a teljes hianyából adódik, a 2-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet vagy nem megfelelő inzulint termel, vagy a megtermelt inzulint nem megfelelő módon használja fel a vércukor csökkentésére. A két főtípus mellett ismert még a gesztációs diabétesz, ami szorosan kötődik a terhességhez, illetve a várandóssággal együtt jelentkezhet. A terhesség után marad egy állandó érzékenység a túlzott szénhidrátfogyasztásra, ebből gyakran kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség. Ugyancsak ismerünk egy úgynevezett egyéb okok által kiváltott cukorbetegséget, ezt fertőzés, trauma vagy egyéb hasnyálmirigysérülés válthatja ki.

A cukorbetegek száma rohamosan nő, elsősorban az elhízás, másodsorban a mozgásszegény életmód miatt. A cukorbetegek több mint 90 százaléka 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

Kik hajlamosak a betegségre? 

Az 1-es típusú cukorbetegség (inzulinfüggő) általában fiatalkorban alakul ki, a leginkább genetikailag meghatározott és környezeti okok miatt (vírusos fertőzések). A további lehetséges oka a csecsemőkori tehéntejjel táplálás. Hat hónapos kor alatti csecsemő etetése tehéntejjel kétszeresére növeli az 1-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

A 2-es típusú cukorbetegség (nem inzulinfüggő) általában felnőttkori cukorbetegség, kialakulásának fő oka az elhízás, túlsúly és a mozgáshiány.

Hogyan előzhető meg a cukorbetegség kialakulása? 

Az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésére még nem találtak megoldást. Az egyetlen dolog, amit említhetünk, az az anyatejjel való táplálás csecsemőkorban, ami védő hatású, illetve a vírusos fertőzések elkerülése. A 2-es tipusú cukorbetegség megelőzhető, ha elkerüljük korunk mozgásszegény életmódját, küzdünk a túlsúly ellen és egészségesen táplálkozunk.

Életmódunk egyik legmeghatározobb tényezője a táplálkozás. A munkába rohanó embernek nincs ideje reggelizni, az uzsonnát is valószinűleg kihagyja, a rövid ebédszünetben kutyafuttában bekap valamit egy gyorsétteremben, lefekvés előtt pedig kirámolja a hűtőszekrényt és telezabálja magát. Táplálkozásunkban a rostszegény, kalóriadús, vitaminhiányos ételek uralkodnak. A gyorséttermi ételek, hamburger, pizza, üditőitalok, chipszek fénykorát éljük.

A mozgásszegény életmód is cukorbetegség kialakulásahoz vezethet. Egyre kevesebbet mozgunk, napi 8-10 órát ülünk a széken, mindenhova autóval járunk, este a televízió vagy a számítógép előtt ülve ér véget a napunk. Heti minimum 3-4 alkalommal elvégzett mozgás, ami lehet séta, kocogás, úszás, bármilyen mozgásforma, csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Mi az, amit mindenképpen együnk és minek a fogyasztását kerüljük?

A legrosszabbak azok az ételek, amelyek emelik a vércukorszintet, csökkentik az inzulinérzékenységet és növelik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Tehát kerülnünk kellene azokat az ételeket, amelyek hozzáadott cukrot vagy koncentrált cukrot tartalmaznak, azaz az üdítőitalokat, édességeket, mézet, aszalt gyümölcsöt és a gyümölcsleveket. Továbbá a finomított lisztből készült termékeket, a finomított szénhidrátokat, mint a fehér rizs, a fehérlisztből készült kenyér, tésztafélék, péksütemények. Ezeket helyettesítsük teljes kiörlésű gabonafélékkel, mint a barna rizs, a teljes kiörlésű lisztből készült kenyér és tésztafélék.

Kerülnünk kell az olajban sült ételeket, a transzzsírokat amilyen a margarin, a gyorsételeket, hiszen a cukorbetegség elősegíti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A telített és a transzzsírok növelik az inzulinérzékenységet, megemelik a vércukor- és az inzulinszintet, így növelve a cukorbetegség kockázatát. A vörös és feldolgozott húsok gyakori fogyasztása is fontos szerepet játszik a 2-es típusú diabétesz kialakulásában. Fogyasszuk ezeket havi egy-két alkalommal, ehelyett hal, sovány csirkehús, csirkecomb, pulykamell kerüljön az asztalra. Ne feledkezzünk meg a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztásról, ezek a legjobb kockázatcsökkentő táplálékok magas antioxidáns-, flavonoid- és vitamintartalmuk miatt.

Mit tehet a szülő, hogy gyermekénél ne forduljon elő a cukorbetegség?

A szülőknek meghatározó szerepük van gyermekeik egészségi állapotának megalapozásában: amit lát a gyerek otthon, azt fogja elsajátítani. Amit eszik a család és ahogyan, az lesz a gyerekek számára a normális felnőttkorban, azokat a hagyományokat fogja továbbvinni: ha zsírosan főzünk, azt az ízvilágot fogja keresni.

Elsősorban időt és figyelmet kell szentelni gyermekeinkre, gondosan összeválogatott alapanyagokból elkészített ételt tálaljunk fel, napi minimum ötszöri étkezést biztosítsunk, tehát három főétkezést és két-három uzsonnát. Próbáljuk meg az egészséges „édességeket” választani, ami tudjuk, mit tartalmaz. Az internet jobbnál jobb lehetőségeket kinál az egészséges édességek felfedezésére. Mielőtt megvásárolunk egy terméket, olvassuk el, mit tartalmaz. Minél kevesebb hozzáadott anyag van feltüntetve, annál kevésbé káros szervezetünkre. A zöldségek és gyümölcsök változatos fogyasztása nem hiányozhat a mindennapokból. Próbáljuk beiktatni gyermekeink életébe a sportot, találjuk meg azt a mozgásformát, ami illik hozzájuk és szívesen végzik.

Kimaradt?