Nemes célra költ el 300 millió dollárt a Google

A kamuhírek eltakarítására fektet be 300 millió dollárt a következő három évben a Google.

Csak remélhetjük, hogy a fürdővízzel együtt nem öntik ki a gyereket is, ahogyan arra már volt példa, azaz nem sorolnak megbízhatatlan források közé olyanokat, akiknek a politikai nézetei nem felelnek meg nekik. Első körben azonban szimpatikus a kezdeményezés: a kedden bejelentettek értelmében a Google News Initiative (Google Hírek Kezdeményezés) része az is, hogy a felhasználók feliratkozhassanak a különböző hírforrásokra, a kiadók pedig gyorsabban töltődő mobil-odlalakat fejleszthessenek.

Philipp Schindler, a Google üzletvezetője egy blogbejegyzésben úgy írt: a kezdeményezés egy jel a vállalat részéről, hogy elkötelezettek a sajtóorgánumok mellett, amelyek drámai változásokkal néznek szembe abban a tekintetben, hogy miként születnek tartalmak, hogya fogyasztják azokat és fizetnek értük.

A Google arra figyel oda majd, hogy a kritikus helyzetekben, amikor kiemelten fontos hírek jelennek meg, felismerhessék a kamuhíreket. Azt is igyekeznek emgakadályozni, hogy rossz szándékú szereplők a Google-algoritmust befolyásolják a kamuhírek terjesztése céljából.

A vállalat nonprofit szervezete, a Google.org egy 10 millió dolláros amerikai "médiaműveltség"  projektet is útjára indít, amelynek célja az lesz, hogy az amerikai fiatalokat segítse a kamuhírek felismerésében. GIF-eket, internetes mémeket, videókat, YouTube-os hírességeket vetnek majd be.

Emellett hangsúlyt fektetnek a manipulált fotókra és videókra is, amelyeket az utóbbi időben egyre könnyebb megalkotni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?