Mi terjed gyorsabban, a hazugság vagy az igazság? Megvizsgálták

Egy új kutatás azt vizsgálta, hogyan terjednek a különböző jellegű hírek a Twitteren. Meglepő (?) eredmények születtek.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói megállapították, hogy egy kamu történet 70 százalékkal nagyobb eséllyel indul, amikor a megosztásáról van szó. Valós híreket gyakran osztottak meg újra ezernél többen, míg a kamuhírek top 1 százalékának terjesztése 1000 és 100 ezer között mozgott. A valós híreknek hatszor több idejükbe került eljutni 1500 felhasználóhoz.

Arról sokat hallani, hogy a botok felgyorsítják a kamuhírek terjesztését, de az MIT kutatása értelmében ezek nélkül is nagyjából ugyanolyan gyorsan terjedtek el a hamis tartalmak.

A kamuhírek egyik erőssége, hogy újdonságként hat a tartalma az emberekre, szemben a valós hírekkel. Ugyanakkor megfigyelték, hogy a kamuhírekre adott válaszok erősebb meglepődéseket és undort váltottak ki a felhasználókból, míg az igaz hírek inkább szomorúságot vagy örömet, illetve azt, hogy várható volt a tartalmuk.

Az persze kérdés, hogy a most mért eredmények mit árulhatnak el arról, ahogyan egyáltalán népszerűvé váltak a kamuhírek éppen a botok és trollok segítségével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?