Gondolta volna? A kriptobányászat akadályozza a földönkívüliek keresését

Azok a tudósok, akik a földönkívüli élet jeleit keresik, nehezen férnek hozzá az ehhez szükséges számítógépekhez. Ennek pedig van köze a kriptovaluták bányászatához.

Egy asztronómus beszélt a BBC-nek arról, hogy a SETI ("Search for Extra-Terrestrial Intelligence", azaz a "földön kívüli intelligencia keresése") két obszervatóriumban folytatódna, ehhez azonban szükség van megfelelő számítógépes chipekre. "A legújabb GPU-kat szeretnénk használni, de nem férünk hozzá ezekhez" – mondta el Dan Werthimer.

A grafikai processzorok utáni kereslet megugrott ugyanis, miután ezekkel remekül lehet bányászni a különböző kriptovalutákat.

"Ez korlátozza a keresést a földönkívüli élet után, hogy megpróbáljuk megválaszolni a kérdést: egyedül vagyunk? Van odakint valaki?" – fogalmazott a szakember. "Ez egy új probléma, és csak az utóbbi néhány hónap alatt történő rendelések során történt meg" – tette hozzá, holott az anyagi támogatás megvolna hozzá.

A SETI-nél minél több frekvencia-csatornára van szükség, hogy hatékonyabban keressenek a földönkívüli rádiójelek után, ez pedig komoly gépeket igényel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?