Megvan a furcsa rádiójelek forrása

Az Arecibo Obszervatóriumban észlelt különleges rádiójelekről a Puerto Rico-i Egyetem oldalán jelent meg a frissítés, amelyből kiderül a jelek eredete.

Eszerint az eredetileg május közepén elfogott jelek nem a tőlünk mintegy 11 fényévre lévő Ross 128 csillagtól erednek, tehát nem a vörös törpe esetleges kitörései produkálták azokat, nem is egy, ugyanabban az irányban elhelyezkedő másik távoli objektum, hanem a Föld körül, úgynevezett geostacionárius pályán mozgó műhold, esetleg műholdak zavaró hatása.

Ezt nemcsak az Arecibo, hanem a nyugat-virginiai Green Bank Telescope, illetve a Kalifornia északi részén lévő Allen Telescope Array segítségével elvégzett további megfigyelések is megerősítették.

A jelen pillanatban rendelkezésre álló legjobb magyarázat szerint egy vagy több ilyen műhold jeleiről van szó, amelyek nagyjából 36 ezer kilométeres távolságból erednek. Ez választ ad arra a kérdésre, hogy miért az általuk is használt frekvenciákon futottak be a rádiójelek, illetve hogy miért a Ross 128 irányából regisztrálták azokat. Jó eséllyel többszöri visszaverődésről, tükröződésről is szó van, ezt azonban további mérésekkel, illetve részletes elemzéssel kell majd tisztázni.

Kapcsolódók

Kimaradt?