Így keresi Kína az intelligens földönkívüli életet

Hatalmas befektetés változtatta meg egy kis kínai közösség életét, miután az állam az intelligens földönkívüli életet keresi.

A kínai állam 500 méter széles, tányérhoz hasonló berendezéssel keresi a földönkívülieket az ország délnyugati részében található Kujcsou tartományban.

A FAST-et (Five hundred metre Aperture Spherical Telescope) tavaly júliusban indították útjára, bár hivatalosan csak szeptemberben beszéltek róla. A rádiótávcső teljes hatékonyságát csak pár év múlva érik el, de már így is nemzetközi kíváncsiságnak örvendhet. Nem csoda: ez a világ legnagyobb rádiótávcsöve a maga 500 méter szélességével, a korábbi rekordert, a Puerto Rico-i Arecibo Obszervatórium távcsövét is lekörözi.

A projekt öt évig épült, az állami sajtó szerint 180 millió dollárba került, bár egyes számítások szerint ennél többet szánhattak rá. Ahhoz, hogy elérjünk a helyszínre, egy szegény falun kell átkelni, ráadásul 9 ezer helybélit költöztettek át, hogy a rádiójeleket ne befolyásolja a tevékenységük. A FAST mellé múzeum is épült, amelyben a földönkívüliek elképzelt alakját láthatjuk.

Nan Rendong, a FAST vezető tudósa szerint a projekt nagy hatással lesz az asztronómiára és más természettudományokra is. Számos más tudós is megegyezik ebben. A projekt ezer új pulzár felfedezését tűzte ki célul, ami jócskán megnövelné az eddig ismert pulzárok számát, hiszen most 2500-at tartunk számon. Ez azért fontos, mert a pulzárok segítségével további jelenségeket tudunk megismerni.

Kapcsolódók

Kimaradt?