Furcsa rádiójeleket kapunk egy szomszédos csillagtól

Csillagászok egy csoportja eredetileg még májusban jelentette be, hogy furcsa rádiójeleket észleltek, amelyek minden valószínűség szerint egy szomszédos törpecsillagtól erednek. Mivel ezek pontos mibenlétét és eredetét nem sikerült feltárni, a napokban folytatták a megfigyelést, a most kapott eredmények pedig segíthetnek a rejtély megoldásában. 

Az Arecibo Obszervatórium munkatársai közzétették a részletes jelentést, amelyet nem sokkal később követett az újabb megfigyelés elindulásáról szóló további hír. Eszerint a tőlünk mintegy 11 fényévre lévő Ross 128, amely egy vörös törpecsillag, érdekes rádiójeleket küld felénk, ezek pedig több eltérő frekvencián futnak be. Felmerült természetesen, hogy valamilyen helyi forrás játszik ebben szerepet, netán egy műhold zavaró hatásáról van szó, mivel azonban egyszerre több frekvencia is érintett, illetve a Ross 128 egy nagyon is aktív csillag, könnyen lehet, hogy valóban a viszonylag távoli forrás a jobb jelölt.

Az idegen civilizáció jelenléte egyelőre a lista alján kapott helyet, mint lehetséges opció, a csillagászok inkább valamilyen természetes jelenségre gyanakodnak. Az interferencia szerintük szintén nem kap itt komoly szerepet, bár az eddig látott napkitörések sem produkálnának ilyen jeleket. Előfordulhat, hogy ez utóbbiak egy új kategóriája jelenik itt meg, arra pedig több jel is utal, hogy a rádiójelek hosszabb ideig utazhattak az űrben, mivel itt az alacsonyabb frekvencián regisztrált példányok mintha valóban lelassultak volna az apró részecskékkel való találkozások miatt, és ezért futottak be némileg később. Egyelőre azonban nem tudnak konkrét választ adni a kérdésekre, ezért a szoros megfigyelés folytatódik.

Az újabb megfigyelési periódus július 16-án indult, itt egy-két hét kell majd az eredmények kiértékeléséhez, ennek révén pedig megbízhatóbb válaszokat kapunk majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?