Ecuador már megszabadulna Julian Assange-tól

Az Egyesült Királysággal közösen keresi Ecuador a lehetőséget arra, hogy Assange védelmét fenntartsák, de szabaduljanak is tőle.

Az öt és fél éve az Ecuador londoni követségén élő WikiLeaks-alapító nem hagyhatja el az épületet, mert a brit hatóságok azonnal letartóztatnák. Maria Espinosa Fernanda ecuadori külügyminiszter kedden azt mondta, közvetítők segítségével szeretnék feloldani a patthelyzetet.

A külügyminiszter azt is mondta, védelemben részesíti Assange-ot, amíg a fizikai és pszichológiai integritása veszélyben van, de "a helyzete emberiességi szempontból fenntarthatatlan", egy ember nem élheti le az életét ilyen körülmények között. Ezért a britekkel közösen megoldást keresnek.

Assange ugyanakkor ecuadori útlevelet kapott tavaly december 21-én. A WikiLeaks-alapító január 10-én ecuadori mezben készült fotót osztott meg saját magáról a Twitteren.

Assange-ot korábban nemi erőszakkal vádolták. A svéd hatóságok megszüntették a nyomozást ellene, de a britek az óvadéki eljárás megsértéséért továbbra is körözik. Assange attól tart, hogy a britek kiadnák az Egyesült Államoknak, akik a kiszivárogtatások miatt felelősségre vonnák. A WikiLeaks korábban az afganisztáni háborúról hozott nyilvánosságra dokumentumokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?