Így óvjuk télen kedvenceinket a kutyahidegben

Kutyahidegben mire figyeljünk, ha védeni akarjuk háziállatainkat? Használjunk-e divatos kutyakabátokat, pulóvereket, cipőket? Tartsunk attól, hogy elkapjuk a megfázást kiskedvenceinktől? Dr. Dósa Gerő állatorvost, kutyapszichológust kerestük meg tanácsokért.

Télen mostoha körülmények adódhatnak, ezért jobban kell vigyázzunk háziállatainkra. A legfontosabb, hogy biztosítsunk megfelelő helyet nekik, ahol melegben tudnak lenni. Ez lehet a kutyaház, kamra, garázs vagy akár egy fotel a szobánkban. A kutyaház ne legyen túl nagy, hogy a kutya teste hőmérsékletével ki tudja melegíteni. Az ajtaja is legyen kicsi, éppen hogy beférjen a buksi, máskülönben a nagy nyíláson elszáll a hő. A házat szénával, szalmával béleljük ki, mert a pokrócokat, szőnyegeket a kutya valószínűleg kihordaná, megrágná.

Védelem a hideg ellen

A hideg miatt még inkább oda kell figyelnünk arra, hogy a megfelelő táplálékot biztosítsuk kedvenceinknek, hangsúlyt fektetve az energiabevitel növelésére. Emiatt ajánlott magasabb zsírtartalmú tápot, ételt adni nekik. Naponta többször itassuk az udvaron tartott kedvenceinket, mert a hófogyasztás nem egészséges és kerülni kell – figyelmeztet a szakértő. Ebben az időszakban az utcára leszórt sóshomok-keverék könnyen felsértheti a kutyusok talpát, ezért talppárnáikat tisztítani és kenőccsel kenegetni kell. Emiatt lehetőleg minél kevesebbet sétáltassuk ilyen helyen a kutyát, inkább a havasabb részeken járjunk vagy vigyük kutyasétáltatóba.

A szőröstalpú kutyáknál gyakran jéggolyócskák alakulnak ki, ezeket el kell távolítani, mivel jelenlétük kellemetlenséget és fájdalmat okozhat. A fentebbi esetek kivételével benti kedvenceink nem igényelnek nagyobb odafigyelést. Figyeljünk viszont a testi kondíciójukra, és ha fogyást veszünk észre, növeljük a táplálék mennyiségét és tápanyagértékét, hiszen séta közben ők is fázhatnak. Az ünnepek alkalmával ne etessük össze-vissza kiskedvenceinket, és hívjuk fel erre a családtagok, vendégek figyelmét is. A táplálkozási indiszkréció gyakori emésztőrendszeri megbetegedéseket okoz.

Elkapható a megfázás?

Mind a kutyák, mind a macskák mérsékelt égövi ragadozók, az évezredek során alkalmazkodtak a mostoha telekhez, mindkettő sűrű és jól szigetelő bundát növesztett. Általában a kutyák jobban szeretik a telet, játszanak a hóban, jól érzik magukat. A cicák inkább visszahúzódóbbak, de a megfelelő bújóhely mellett nagyobb gondok nem adódhatnak. Különösen figyelni kell a rövidszőrű fajtákra, mert őket nem védi a bundásabb társaikat fedő szőrtakaró, ezért nagyon könnyen megfagyhatnak. A fülvégeken, herezacskón gyakran fagyási sebek alakulhatnak ki.

A tél az állatoknál és az embereknél is a megfázások időszaka. Emiatt gyakoribbak a légúti megbetegedések, ezek lázzal, levertséggel, köhögéssel járnak. Általában a hűlések virális eredetűek, amelyek fajspecifikusak, így kicsi a valószínűsége annak, hogy ember és állat egymástól kapja el a betegséget.

Öltöztetés – pró és kontra

Személy szerint nem híve az állatok öltöztetésének – árulta el Dósa Gerő. Egy kutya, ha mozog, nem fázik. Sok kutyafajta viszont annyira elfajult, hogy egyszerűen a hosszú szőre sem tudja megvédeni a hidegtől, mert hiányzik az aljszőrzete. Az öltözék a szőrtelen és melegebb éghajlatról származó fajták esetében hasznos. A törpe fajták nagy része sem elég robusztus ahhoz, hogy kibírja a hideget. Ilyen esetekben szükségszerű lehet az öltöztetés.

Egy megfelelően tenyésztett, egészséges, robusztus állatnak fölösleges a ruha, inkább a gazdáknak kellene megérteniük, hogy az öltözék sok esetben zavaró tényező, ami gátolja a normális mozgást. A ruha alá bármikor hó kerülhet, amit az állat hőmérséklete megolvaszt, és így még meg is fázhat. A lábvédők nagyon zavarják az állatokat, de olyan esetben, ha sérülés van a lábon, ajánlott a használatuk, hiszen így a seb védve van a fagyástól.

Fiatal állatoknál oda kell figyelni a karácsonyfával való első találkozásra. 

Kapcsolódók

Kimaradt?