Sepsiszentgyörgyön lassan halad a kutyák kötelező ivartalanítása

Sepsiszentgyörgyön mintegy 1000 kutya gazdáját kötelezik arra, hogy év végéig ivartalanítsa házi kedvencét ellenkező esetben büntetik őket.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat ugyanakkor anyagilag is támogatja az ivartalanítási akciót, aki a városháza által megbízott két állatorvos valamelyikénél végezteti el a műtéti beavatkozást a költségek felét a város költségvetéséből támogatják. Mindezek ellenére nagyon kevesen, pár tucatnyian éltek eddig ezzel a lehetőséggel, holott törvény szerint kötelező egyes kutyák ivartalanítása.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat szakemberei az elmúlt hónapokban 3123 magánházat kerestek fel. A kutyaszámlálás során 2060 otthonban 2166 kutyát számoltak össze. Mint kiderült ezekből 1235 eb nincs ivartalanítva, de csak 1000 kötelezett ivartalanításra. Törvény szerint az ivartalanításra vonatkozó rendelkezés nem vonatkozik a törzskönyvezett, fajtiszta kutyákra, a tenyésztett példányokra, a világtalan vagy fogyatékkal élő személyeket kísérő haszonkutyákra és az intézmények szolgálatában álló ebekre, így például rendőrkutyákra.

A városháza alkalmazottai által felkeresett kutyatartó családokat tájékoztatták arról, hogy az önkormányzat két állatorvossal kötött szerződést, akik elvégzik a kedvezményes áru ivartalanítást. Hím kutya esetén a teljes ivartalanítási összeg felét magára vállalja a hivatal, így a tulajdonosoknak 130 lej helyett 65 lejt kell kifizetniük. Nőstény kutya esetén a 225 lejes díjból 125 lejt kifizet a hivatal, így a tulajdonosoknak csak 100 lejt kell fizetniük az ivartalanításért. Gond az, hogy az érintettek az ebek korára vagy elvi kérdésekre hivatkozva tagadják meg a műtéti beavatkozás elvégzését, holott az törvényes kötelességük lenne. Az önkormányzat a kutyatartó családok listáját átadja a Kovászna megyei Állategészségügyi Igazgatóságnak, amely a maga során további ellenőrzéseket folytat és akár büntetést is kiróhat.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester szerint a sepsiszentgyörgyi kutyaszámlálás a magánházaknál tartott ebekre korlátozódott, mivel a tömbházakban tartott ebeket kötelező bejelenteni. A háromszéki megyeszékhelyen hatszáz kutya van bejelentve, de becsléseik szerint ennek akár a kétszerese is él a társas-házakban. Az alpolgármester rámutatott általában a magánházaknál tartott kutyáktól származik a város területén lévő kóbor ebek „utánpótlása”, ezért szükséges azok ivartalanítása. Hozzátette: ezen a hétvégén az Őrkő negyedben nagyobb akciót szerveznek, amelynek során befogják és a szépmezői menhelyre szállítják a csatangoló ebeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?