A szerelem képletét leplezi le tudományos videójában a csíki Sapientia

Ha nem szeretnéd most mások romantikus képeit nézegetni, akkor itt egy kis tudomány a szerelem kémiájáról: a csíkszeredai Sapientia házi készítésű videó-sorozatában Bálint-napon Mara Gyöngyvér, a tudományegyetem újdonsült rektorhelyettese árulja el, hogy mitől olyan bódító a „rózsaszín köd”.

Melyek a szerelem összetevői? Erről készült – és javában arat Bálint-napján feltöltve a közösségi oldalakon - a Sapientia EMTE videó-sorozaténak új epizódja, melyben Mara Gyöngyvér fejti meg szórakoztató montázs-körítéssel, hogy mitől is vagyunk boldogok, és mi is a szerelem.

Míg a sorozatban eddig akár környezettudatos öltözködésről, vagy az újévi fogadalmakról okulhattunk az egyetem tanárainak mókás animációkkal dúsított előadásából, ezúttal a #sapiophile sorozat új része belövi Cupido-nyilacskáját egyenesen a szerelem témakörének szívébe – hogy alkalomhoz illő képpel éljünk.

Kalauzunk a videóban dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens, aki dr. Dávid László rektor javaslatára néhány napja az egyetem oktatási és minőségbiztosítási ügyekért felelős rektorhelyettesi tisztséget tölti be négy évre szóló mandátummal.   

A kisvideó nyitányában „csalétek” az amerikai filmekben jobbára a végére, stáblistához fűzött bakiparádé: a tény, hogy Mara Gyöngyvér is elvét ezt-azt fölvételkor, szimpatikus emberközelben tartja a figyelmünket. Hogy mit jelent a Bálint-nap, erre is erdélyi emberközelből kapjuk a társadalompolitikai- és kapcsolati hálós tényeket és sztereotípiákat. De: „akár fikázzuk, akár szeretjük, akár teljesen hidegen hagy ez az ünnep”, február 14-én találkozunk a szerelem témájával.

Első tételben a szerelem keletkezéséről tanulhatunk, népi hiedelmek és ikonikus filmjelenetek ütős összemixelésével. Majd az idegrendszerben és hormonháztartásban végbemenő folyamatokba gázolunk, nem kevésbé mókás illusztrációkkal. Tény: a hatperces videóban legalább egyszer megcsiklandozhat bárkit a kacagás a váratlan asszociációktól, ha nem, akkor azt is reklamálni lehet a készítőknél. Komolyra fordítva a szót: a videósorozat interaktív, és, miként azt Mara Gyöngyvér most is elmondja, az egyetem kutatócsapata ezúttal is várja a kérdéseket, hozzászólásokat a témához.

Kapcsolódók

Kimaradt?