Az európai adatbiztonságot veszélyezteti Trump

Jan Philipp Albrecht, a Zöldek európai parlamenti képviselője és a belügyi bizottság alelnöke azt követelte az Európai Bizottságtól, hogy mondja fel az egyezményt és vezessen be szankciókat az Amerikai Egyesült Államok ellen, ha a Donald Trump elnök nem hajlandó garantálni az európai uniós állampolgárok személyes adatainak védelmét.

A Privacy Act nevű törvény védi a tömeges ellenőrzéssel szemben az amerikai állampolgárok személyes adatait. A jogszabály képezi az alapját annak az egyezménynek, amelyet az Európai Unió és Barack Obama kormánya kötött.

"Donald Trump a bevándorlás elleni rendeletével a mexikói bevándorlókat célozta, hogy könnyebben visszatoloncolhatók legyenek és az adataik könnyebben összegyűjthetők legyenek. A rendelet kihirdetésekor világossá tette, hogy a Privacy Act keretében csak az amerikai állampolgároknak vannak jogaik. A probléma az, hogy mi pontosan ennek a törvénynek az alapján engedélyeztük a vállalatoknak és a hatóságoknak az USA-ba irányuló adattovábbításokat. Az nagy siker volt, hogy az Európai Unió az Obama-kabinettel meg tudott állapodni a Judicial Redress Act nevű jogszabályról."

"A történelem során először biztosították az USA-ban európai uniós állampolgároknak is a személyes adataik védelmét és az adatvédelmi jogsértések elleni fellépés lehetőségét. Emellett voltak további védelmi intézkedések a Privacy Shield-egyezmény keretében, például a titkosszolgálati megfigyelések ellen. Azt senki sem tudja, hogy ezek a biztosítékok Trump alatt is hatályban maradnak-e. Nem hiszem, hogy az új elnöknek az lenne a célja, hogy ártson az európaiaknak. Úgy gondolom, hogy sokkal inkább ugyanarról van szó, mint az elmúlt napok számos intézkedésénél, egyszerűen járulékos károk keletkezhetnek" - fejtette ki a politikus az sg.hu. szerint.

Kapcsolódók

Kimaradt?